Начало / Здравеопазване / Община Гулянци приключи успешно проект „Инсталация за слънчева енергия и термопомпа в МБАЛ – Гулянци”

Община Гулянци приключи успешно проект „Инсталация за слънчева енергия и термопомпа в МБАЛ – Гулянци”

На 18 април в Гулянци се проведе заключителна пресконференция по проект „Инсталация за слънчева енергия и термопомпа в МБАЛ – Гулянци”. Проектът  бе осъществен с безвъзмездна финансова помощ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, гарантова схема BG04-02-03 „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”. Стойността му е 590 705 лева. Партньор на община Гулянци по проекта е „Норск енерджи” – норвежка консултантска фирма с експертни познания в областта на инженеринга и изпълнението на проекти, свързани с топлинна енергия, околна среда и безопасност.

На пресконференцията присъстваха кмета на общината Лъчезар Яков, ръководителя на проекта Адриян Апостолов, представители на местната власт и администрация, управителя на болницата д-р Андриян Яков, ръководители на институции, организации и фирми, граждани.

При откриването на събитието кмета на общината акцентира върху значението на проекта за жителите на общината и района. „Въведените мерки за енергийна ефективност ще допринесат за опазване на околната среда, ще повишат комфорта на пациентите на здравното заведение и не на последно място ще подпомогнат оптимизирането на разходите за издръжка на болницата.” – поясни той. Управителя на МБАЛ – Гулянци д-р Андриян Яков благодари на кмета, общинското ръководство и администрация за това, че работят с мисъл и грижа за запазване и развитие на болницата в една силно конкурентна среда, и че не пропускат възможностите, които европейското финансиране предоставя.

По проект „Инсталация за слънчева енергия и термопомпа в МБАЛ – Гулянци” в общинската болница бе изградена и монтирана термопомпена инсталация, черпателен сондаж, отоплителен кръг и система със слънчеви колектори, бяха извършени и съпътстващи ремонти на покрива и помощните помещения. През лятото отоплителната енергия от соларната слънчева инсталация ще се използва за битова гореща вода или ще се охлажда през охладител. Изграждането на инсталацията в общинската болница ще намали значително вредните емисии от обекта и ще повиши енергийната ефективност. Подобряването на болничната инфраструктура ще се отрази на качеството на живот и достъпа до здравни услуги на населението.

 

 

Прочетете също:

ОФК Спартак падна от Хебър

Плевенският Спартак загуби с 1:3 в Ловеч от Хебър /Пазарджик/. Двубоят е от 18-ия кръг ...