Начало / Здравеопазване / Нова технология във Военна болница връща зрението само за няколко минути

Нова технология във Военна болница връща зрението само за няколко минути

Нова технология, която имплантира в окото „умна” леща, връща зрението само за половин час при пациенти с различни очни заболявания. Част от тази технология бе демонстрирана за първи път с операция на живо от очните лекари на Военна болница – Плевен миналата година. Само за една година десетки жители на Плевен живеят нов живот – с напълно възстановено зрение.

Това се случва благодарение на високотехнологичните лещи, които са новост в очната хирургия, но вече успешно се прилагат в Плевен. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

Успешните резултати на вече оперирани пациенти провокират плевенските очни лекари д-р Мартин Мартинов и д-р Цветан Каменов да посветят целия месец юни на мотото: „Високотехнологичните лещи в очната хирургия”. По време на този месец те ще консултират всички пациенти, които имат проблеми със зрението и досега не са намерили начин за решението им. Високотехнологичните лещи комбинират в себе си няколко функции – например едновременно виждане както наблизо, така и надалеч, плюс коригиране на астигматизма.

„Има различни видове лещи, които се поставят според индивидуалните особености на пациента. Най-много са възрастните хора, които имат перде на окото (катаракта). Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща. С операцията тя се отстранява, на нейно място през микроскопичен разрез се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Благодарение на лещите може да се постигне ефект 2 в 1 и зрението да се коригира напълно”, разказват д-р Мартинов и д-р Каменов. Катарактата настъпва при повечето хора след 55-годишна възраст. Единственото лечение е операцията. Мит е, че катарактата може да се излекува по друг начин, категорични са офталмолозите. Например само в област Плевен катарактата заплашва 103 224 души. Толкова са жителите на областта на възраст над 55 години.

Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо – няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира.

Операцията е изцяло платена от здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. „По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, тъй като водещи производители на импланти се съгласиха да подкрепят тази наша инициатива, за да могат повече плевенчани да се възползват от новите достижения на световната медицина”, обясниха лекарите.

При разработването на т.нар. „умни’’ лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчванията от монитори и компютри).

На снимкат: Д-р Каменов и д-р Мартинов (отляво надясно) заедно с операционната медицинска сестра.

Прочетете също:

Кардиолози и онколози в Плевен заедно в борбата срещу онкологичните заболявания

Болница „Сърце и Мозък“, Плевен е една от малкото в България, в която едновременно функционират ...