Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките ще се повишават през следващите дни

Нивата на реките ще се повишават през следващите дни

Повишение в нивата на реките се очаква през следващите дни, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район“. От НИМХ към БАН прогнозират, че днес валежите от сняг ще спират, най-късно към обяд в Североизточна България, но вечерта от запад отново ще завали. През нощта срещу сряда и в сряда отново ще превалява, предимно дъжд. Количества в повечето места ще са 2-10 л/кв.м, в крайните северозападни райони до 15. С ниските температури там ще има условия за поледици и обледенявания. В четвъртък, с преминаването на нов Средиземноморски циклон, валежи от дъжд ще има на много места в страната. С понижението на температурите, в Северна България и по високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите ще са между 10 и 15 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения, вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Около праговете за екстремно ниски води са водните количества в средното течение на р. Искър (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ  за Дунавски басейн са с колебания от – 12 см до + 10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес речните нива ще останат без съществена промяна. На 6 и 7 януари нивата на реките в басейна ще се повишат, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Повишения се очакват в средните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7 януари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 7 януари на водните нива на реките Владайска, Банкенска, Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Покачването ще бъде в резултат на валежи и снеготопене, но водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Кога работим и почиваме през 2021?

Вече е декември месец и много хора започват да гледат календара за 2021 година и ...