Начало / Общество / Нивата на реките продължават да се повишават

Нивата на реките продължават да се повишават

Днес ще продължат краткотрайните повишения на реките в Северна България, информират от Басейнова Дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) на места, главно в Западна и Централна България, през деня ще превалява дъжд. Количества – предимно до 5 л/кв.м, но на отделни места в планините и планинските райони е възможно и до 10-20 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 юли, в резултат на падналите валежи са регистрирани краткотрайни значителни повишения на водните нива на наблюдаваните реки във водосборите на р. Огоста, р. Искър, р. Вит и р. Осъм в Дунавски басейн. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от -103 см до +157 см. По-значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър при гр. Нови Искър +54 см и на р. Осъм при гр. Троян +157 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, в Дунавски басейн днес ще продължат краткотрайните повишения на водните нива на реките във водосборите, западно от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица), р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р.Осъм и р. Росица. От 18 юли водните нива на реките в тези водосбори ще се понижават. Нивата на реките в останалата част от басейна днес и през следващите три дни ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес ще продължат краткотрайните повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска и р. Искрецка. И в следващите три дни ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Област Плевен с най-висока заболеваемост от КОВИД-19 след Кюстендил

За изминалото денонощие в област Плевен са регистрирани 138 нови случая на заразени с коронавирус. ...