Начало / Образование / Необичаен урок в Пожарната проведоха четвъртокласници от НУ „Отец Паисий”

Необичаен урок в Пожарната проведоха четвъртокласници от НУ „Отец Паисий”

Четвъртокласниците от НУ „Отец Паисий” – Плевен, бяха на гости днес на плевенските пожарникари. В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, те проведоха урок по Гражданско образование на тема „Пожарна безопасност и спасяване” и се запознаха с професията на пожарникаря. Старши инспектор Георги Станчев и екипът на IV дежурна смяна разказаха за трудното си ежедневие в борбата с бедствията и защита на населението от тях. Децата с интерес проследиха какво се случва от получаването на сигнала на тел. 112, оповестяването му по уредбата, спускането на пожарникарите по лостовете, до потеглянето на пожарните коли. Децата бяха впечатлени, че времето за това по норматив е само една минута. Интерес предизвика също защитното облекло на пожарникарите със стъклени нишки, за да издържа на високите температури, както и личното им оборудване.

Децата видяха още апаратите за чист въздух, колана с допълнителни инструменти, въжето за осигуровка. Разбраха, че умението на пожарникаря да борави с брадва и кирка, да не се страхува от високо, да издържа на много високи температури и да работи в екип са показател не само на висок професионализъм, но са важни за оцеляването и живота на пожарникаря. Децата имаха възможност да разгледат пожарните коли и дори да се качат в тях. С нескрито любопитство питаха колко тежат пожарните автомобили и колко струват, до кой етаж стигат стълбите, каква вода използват за гасене на пожарите – питейна или за промишлени нужди,  има ли в плевенската служба хеликоптер за гасене на пожари и др. Момичетата се интересуваха дали има жени-пожарникари.

Въпросите валяха от всички страни, а отзивчивите плевенски пожарникари отговаряха и показваха. Учениците видяха пожарни коли от 1-2, 3-4 до 8 тона тежки, различни видове стълби, както и най-високата, стигаща до дванайстия етаж на сграда. Разбраха, че една пожарна кола може да струва един милион лв. Толкова е  цената и на 12-етажната стълба. Не беше трудно да се досетят, че скъпото оборудване означава, че гасенето на пожари е скъпоструваща дейност и не бива да си играят с огъня, както и да дават фалшиви сигнали на тел. 112. Не на последно място научиха, че професията на пожарникаря излиза извън рамките на гасенето на пожари, че пожарникарите се справят и с наводнения, помагат при тежки катастрофи и бедствено положение на гражданите, че жени също могат да станат пожарникари. С днешното си посещение  учениците получиха един необичаен урок.

Прочетете също:

Летни занимания започват в Центъра за работа с деца (програма)

Заниманията по интереси за деца през лятната ваканция в Плевен ще започнат от 17 юни ...