Начало / Здравеопазване / На пристанище Никопол е въведен строг контрол за недопускане на заразено с чума месо от Румъния

На пристанище Никопол е въведен строг контрол за недопускане на заразено с чума месо от Румъния

На този етап на територията на област Плевен няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни. Епизоотичната обстановка за момента е спокойна. Това заявил днес д-р Иван Йорданов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните – Плевен по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. Под председателството на зам.-областния управител Татяна Божинова комисията е набелязала мерки във връзка с заболяванията африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни в изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 16 юли.

„Заболяванията не са опасни за хората и от тази гледна точка няма пряка заплаха за здравето на населението, но са свързани със сериозни икономически загуби  за стопаните“, е обяснил директорът на ОДБХ – Плевен, като е подчертал, че ключово при мерките, отнасящи се до африканската чума по свинете, е да се предотврати въвеждането на територията на България на свинско месо и продукти със съдържание на свинско месо  от страни, където има такива огнища. За нашата страна е важно да не се допускат заразени меса и продукти от Румъния.

„В тази връзка са въведени редица задължения на БАБХ, Митница и гранична полиция за извършване на проверки. В област Плевен  има един пункт, където могат да влязат храни с такъв произход /става дума посредством личен багаж/и това е ферибот Никопол  с пристанище Никопол. Там вече има организиран ветеринарно-медицински контрол, който се осъществява със служители на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните  съвместно с гранична полиция в Никопол. Проверяват се всички превозни средства, които влизат на територията на България и при откриване на храни със съдържание на свинско месо се конфискуват и предават за унищожаване в екарисаж. Съгласно заповедта на министъра всички транспортни средства, влизащи на територията на страната следва да бъдат подложени на  дезинсекция“, е обяснил д-р Йорданов.

От вчера е създаден Национален кризисен щаб към БАБХ, който е с близо 20 члена, отговарящи по различните направления. Неговата задача е да подпомага изпълнителния директор на агенцията при вземане на решения, да обезпечава техническите ресурси за координиране изпълнението на задачите, да събира, обобщава и анализира информация, да ръководи, координира и контролира дейността на областните епизоотични комисии и да следи за появата на информация за заболяването, както в държавите членки, кака и в трети страни и др.

 

Прочетете също:

„Натюрморт със затлъстял племенник” е новото заглавие в афиша на Плевенския театър

Следващата седмица ДКТ „Иван Радоев” ще представи пред публика новото си премиерно заглавие – „Натюрморт ...