Акценти
Начало / Икономика / Националният гаранционен фонд започна работа официално

Националният гаранционен фонд започна работа официално

Бенефициентите по мерки 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 “Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони могат да ползват улеснен и бърз достъп до кредити и банкови гаранции за изпълнение на проектите си. Националният гаранционен фонд сключи договори със седем банки-партньори, уточняват от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Основните критерии при избора на банките са предложените ниски лихви (около 7%), облекчените условия за получаване на кредит (без такси) и приоритетното разглеждане на заявленията (между 8 и 21 дни).

“Със стартирането на Гаранционния фонд ще подпомогнем сектори като плодове и зеленчуци, млади фермери, които искат да се модернизират и малки стопанства, които да излязат на пазара. Така парите наистина ще променят облика на българското земеделие”, посочи зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки – 121, 122 и 123. Гаранционният фонд ще покрива до 80% от кредита, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите. Целият процес по предоставяне на кредити се осъществява от седемте търговски банки.

Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лв. Гаранциите ще се издават до септември 2015 год., а бенефициентите ще имат 10-годишен срок, в който да върнат кредитите. Досегашният опит по прилагане на мерки 121, 122 и 123 показа, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото затруднение за бенефициентите – да предоставят обезпечения за получаване на кредит. С подписването на първите седем договора от земеделското министерство са категорични, че решават основния проблем – с осигуряването на собствени финансови ресурси и очакват огромен интерес от страна на бизнеса.

Предстои да бъде осъществена втора процедура за разпределяне на оставащите лотове по гаранционната схема на стойност над 600 млн. лева, което ще даде възможност и на други търговски банки да се включат в инициативата.

Прочетете също:

Ремонт на ЕСО налага прекъсване на електрозахранването в община Долни Дъбник

Държавният Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ уведоми електроразпределителното дружество в Западна България – ЕРМ Запад за ...