Начало / Здравеопазване / Научен форум по повод Деня на сестринството започна в Плевен

Научен форум по повод Деня на сестринството започна в Плевен

По повод Международния ден на сестринството в Университетската болница в Плевен днес започна седмица, посветена на Международния ден на сестринството – 12 май. Подобен научно-практически форум за специалисти по здравни грижи се провежда за трети път.  Семинарът бе открит от изпълнителния директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева. С благодарност за усилията, които полагат в грижите за пациентите на Университетската болница, д-р Манева пожела успешна работа на специалистите по здравни грижи. Обучението, посветено на Международния ден на сестринството, е традиция за лечебното заведение и ще продължи до 10 май, обяви главната сестра Ивайла Петкова.

В първия ден медицинските сестри Таня Тодорова и Снежана Илиева от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, под редакцията на проф. д-р Радко Радев и ст. м.с. Димитрина Боева представиха темите: „Централен венозен източник: поставяне, наблюдение, поддържане, усложнения. Участие на медицинската сестра”, “Ендотрахеална интубация – роля на медицинската сестра”.

В сесията на 8 май ще бъдат разгледани въпросите за “Повлияване на хематоми след интравенозни манипулации” с лектор д-р Владимир Бойчев и “Етичен кодекс на професионалистите по здравни грижи”, “Права и отговорности в дейността на професионалистите по здравни грижи”, представини от гл. ас. Макрета Драганова от Факултет «Обществено здраве» – Медицински университет – Плевен.

Доц. Евгения Димитрова ще представи темите: “Системи за оценка и контрол дейността на персонала. Внедряване в практиката. Ролята на професионалистите по здравни грижи в процеса на оценка и контрол”, а старша медицинска сестра Катя Христова  – “Стрес на работното място – разпознаване, оценка, стратегии за справяне”.

В заключителната сесия на 10 май лаборанти от Университетската болница са подготвили диагностичните услуги, които се извършват  в медико-диагностичните клинични лаборатории със съдействието на доц. Аделаида Русева. Презентацията ще бъде представена от Севим Неделев. Механизмите за намаляване на риска за специалистите по здравни грижи при работа с кръв и кръвни продукти ще бъдат анализирани от медицинска сестра Лиляна Михайлова.

Седмицата ще зъвърши със Сателитната сесия за специални грижи за болните с онкологични заболявания, която ще се проведе в рамките на Националната конференция на Българското хирургично дружество.

Прочетете също:

Нов оперативен метод за смяна на тазобедрена става ще приложат ортопеди от МБАЛ „Авис Медика“ съвместно с белгийски колега

На 15 и 16 декември по покана на д-р Роберт Халваджиян гост в МБАЛ „Авис ...