Начало / Любопитно / Напук на всичко магнолията цъфна отново

Напук на всичко магнолията цъфна отново

магнолия

Напук на ремонти, на изкоренени в близост дървета и на сивотата, която ни е натиснала напоследък в центъра на Плевен, красивата магнолия пред Областна администрация цъфна отново.

Красивите бели цветове радват окото, а уханието им се носи приятно наоколо.

Ще припомним, че дървото е дар на Плевен от чужда делегация в началото на 80-те години на миналия век.

цветове магнолия

Магнолията е красиво цвете от Изтока, с пленяващи с аромата си цветове. Растението произлиза от земите на днешна източна и югоизточна Азия, макар че има и видове, които се откриват на територията на Южна Америка. Смята се, че магнолия идва от древен род, който обитавал Земята преди 20 милиона години – доказват го откритите фосили.  Името си е получила през 18.век, когато ботаникът Чарлз Плъмър кръщава растението на популярния си френски „колега“ – Пиер Магнол.

В Китай, където цветето е на особена почит, хората вярват, че магнолията има своя история. Легендата разказва за младо момиче от бедно семейство, което умеело да прави красиви хартиени цветя, които после продавало на минувачите. Един ден в стаята й влетял папагал, който обещал да й помогне да забогатее, ако се грижи за него. За да съживи хартиените цветя, стопанката му трябвало да дава капка от собствената си кръв за всеки нов цвят. Но тя трябвало да обещае, че каквото и да става, няма да даде последната си капка кръв. Така цветята оживявали в ръцете на момичето. Хората били омагьосани от красотата им и ги купували, а парите започнали да се трупат. Един ден обаче стопанката на папагала се влюбила в красиво момче, което за съжаление било много алчно. За да задоволи прищявките му, момичето трябвало да прави още повече цветя. Стигнало се до там, че то дало и последната си капка кръв и умряло, а от тази последна капка се родило цветето Магнолия.

Съществуват около 210 различни вида магнолия. Дървовидните на  височина достигат до 10 м.

магнолия

 

 

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. антифашист

    „Ще припомним, че дървото е дар на Плевен от чужда делегация в началото на 80-те години на миналия век.“

    Е, добре де, какво лошо виждате, какво ви притеснява да напишете/изречете истината до край?
    А тя е че магнолията е подарена от Италианската комунистическа партия!