Акценти
Начало / Икономика / Намаляват актовете за груби нарушения на трудовото законодателство

Намаляват актовете за груби нарушения на трудовото законодателство

164 акта за установени административни нарушения на трудовото законодателство са съставили през миналата година инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда” в Плевен. Те са с 47 по-малко в сравнение с предходната година, въпреки че общият брой на извършените през 2016 г. проверки са повече  – 1621 срещу 1584 през 2015 г.  Това показва, че намаляват грубите нарушения като неизплатени заплати, работа с необезопасени машини, за които се издават тези актове, коментира Борис Петков, директор на Инспекцията по труда в Плевен.

През миналата година трудовите инспектори са наложили и три санкции в максималния размер по 20 000 лв. на работодатели, опитали да възпрепятстват проверки от контролните органи. Санкционираните са в сферата на услугите и охранителния бизнес.

Общият брой на констатираните нарушения през годината е 6 527, като близо половината от тях са за неспазване изискванията на Закона за безопасни условия на труд, а останалите са свързани с трудово-правни отношения. Изадени са 170 наказателни постановления срещу 199 за предходната година. Инспекторите са работили и по 266 жалби на граждани.

 

 

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Още 17 млн. лева ще вложи Плевен в модерен, екологичен транспорт

Близо 17 млн. 300 хил. лева ще усвои Община Плевен през следващите две години за ...