Акценти
Начало / Избори / Избори 2017 / Найден Зеленогорски: Предлагаме двойно увеличение на средствата за култура

Найден Зеленогорски: Предлагаме двойно увеличение на средствата за култура

Приоритет в нашата програма са инвестициите в човека, което означава повече пари за култура, образование и здравеопазване. Това каза снощи на среща с представители на образованието и културата в Плевен водачът на листата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” – Найден Зеленогорски. „За съжаление през последните десетилетия се заложи повече на материалното, а духовното остана по-назад и това е един от основните проблеми, с които се сблъсква българското общество. Затова ние предлагаме да се увеличат средствата за образование до 4.5% от БВП – в момента те са около 3.6%.Средствата за култура да бъдат увеличени двойно, а средствата за наука – до 1.5% от БВП. Смятаме, че тази инвестиция, която не дава плод веднага, е най-важната инвестиция, защото това означава смислени и целенасочени действия на едно общество, за да съхрани най-важното – хората”, подчерта Зеленогорски.

Той припомни, че за последните две години, когато той е народен представител и с усилията на проф. Танев и Меглена Кунева, в образованието в Плевен са вкарани допълнително близо 2 млн. лв.за инвестиции в няколко училища не само в Плевен, а и в региона – за ремонти, за компютри, за автобуси. В същото време са положили  много усилия да помогнат на Медицинския университет да разкрие нова специалност – фармация. Надявам се скоро да разкрием още една нова специалност – стоматология, защото Медицинският университет в Плевен е едно от най-високите постижения на университетската мисъл в България, отбеляза Найден Зеленогорски.

От Коалиция „Реформаторски блок-Глас народен” смятат, че трябват решителни промени в Закона за културата.  Найден Зеленогорски подчерта, че те не приемат дейността в областта на културата да се осъществява на пазарен принцип. Това означава да не се правят стойностни произведения, а само ширпотреба, обясни Зеленогорски и допълни, че те са убедени, че държавата трябва да отделя сериозни средства за развитието на културата.

В срещата участва и Дарин Матов, кандидат-депутат от листата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ в Плевен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете също:

Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов алеята в Скобелевия ...