Акценти
Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Ключово важно е Плевен да бъде център на планов район

Найден Зеленогорски: Ключово важно е Плевен да бъде център на планов район

Ако Плевен бъде избран за център на планов район при новото райониране на страната, това ще гарантира развитието му за 100 години напред. Ето защо е ключово важно градът ни да бъде избран за център на планов район. Това каза днес в Плевен Найден Зеленогорски, зам.-председател на Движение „България на гражданите”.  Той обясни, че единият от възможните варианти за ново райониране е страната да бъде разделена на четири района на планиране – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, като Плевен попада в Дунавски район.

Зеленогорски заяви, че „бие камбаната“ и се надява, че всички министри и политици ,свързани с Плевен,  ще положат усилия да се случи стратегически важното решение за Плевен да е център на планов район.

По повод излизането на ДБГ от Реформаторския блок Зеленогорски коментира, че тяхната цел е създаване на нов, много по- голям дясноцентристки блок, който да разруши монопола на ГЕРБ. От ДБГ се надяват, че до евроизборите този голям проект ще бъде реализиран. Надяваме се да намерим пресечна точка с други политически формации за този десен проект, за да можем да постигнем поне две места в изборите за Европейски парламент, каза той. Зеленогорски прогнозира, че не еизключено след приключването на българското европредседателство  в страната ни да има сериозни политически сътресения, които ще доведат до предсрочни парламентарни избори.

Найден Зеленогорски  отбеляза като основна задача пред ДБГ да работят за постигане на средноевропейско качество на живот. Той цитира статистика, според която в София БВП на човек от населението през 2016 г. е бил 28 000 лв. , а в най-бедните области – 6000 лв. Този дисбаланс в развитието на отделните райони в страната не може да продължава, категоричен беше Зеленогорски.  Според него решението е не само с финансиране през еврофондове и от държавния  бюджет за завършване на стратегически важните обекти като магистрала „Хемус” и тунела под Шипка, а и една неизползвана възможност – концесионирането.

Прочетете също:

Министерският съвет одобри два договора за доставка от Китай на лекарствени продукти за лечение на COVID-19

На извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка Правителството одобри днес два проекта на договори, които Министерството ...