Начало / Политика / Найден Зеленогорски: ГЕРБ трябва да се разграничи от порочните практики на мачкане на политическите опоненти

Найден Зеленогорски: ГЕРБ трябва да се разграничи от порочните практики на мачкане на политическите опоненти

Сегашното правителство  не може да води реформаторска политика, защото има безпрецедентно ниско обществено доверие. Това заяви днес на пресконференция в София лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по повод началото на новия политически сезон.

Тя беше категорична, че България се нуждае от спешни и дълбоки реформи в съдебната система, икономиката и начина, по който фукционира администрацията, но и също, че правителството на Пламен Орешарски няма нито подкрепата, нито моралния облик да ги извърши. „Когато искаш професионална администрация, не я тероризираш с партийни назначения и преставаш да й нареждаш по телефона. България никога няма да усвои европейските средства, защото администрацията й не е професионална. А е такава, защото се назначват близки до партиите хора, без конкурси и без да отговарят на никакви критерии“, заяви Кунева на въпрос има ли в момента политическа чистка. Тя припомни, че „Движение България на гражданите“ е партията, която последователно се е противопоставяла и на начина, по който ГЕРБ назначаваше и уволняваше
хора, като подчерта, че в резултат на този подход 2/3 от българската администрация е назначена без конкурси.
По думите на организационния секретар на движението Найден Зеленогорски и в момента кметовете и местните функционери на ГЕРБ продължават да мачкат политическите си опоненти и най-вече хората от Реформаторския  блок. Той посочи, че ГЕРБ трябва ясно да се разграничи от тези порочни практики. По думите му партията на Бойко Борисов настоява за оставка на правителството, само за да обезпечи собственото си оцеляване, докато Реформаторския блок иска прекратяване на модела на управление с партийни назначения, политически рекет, мафиотизиране и репресии. Зеленогорски допълни, че не е ясно кой управлява ГЕРБ – дали лидерът на партията или местните им функционери. По думите му в редица общински съвети съветниците от ГЕРБ и БСП гласуват заедно политиките, обединени от общи икономически и други интереси.
Зеленогорски съобщи, че следващата седмица ще бъде обявен съставът на Гражданския съвет към Реформаторския блок, а до средата на месеца блокът ще излезе с документ – стратегия за излизане на България от политическата и икономическа криза. По текста в момента работят 5 работни групи, в които влизат както представители на партиите, така и лица от Гражданския съвет.
Кунева повтори, че окончателното решението докъде ще стигнат отношенията между „Движение България на гражданите“ и Реформаторския блок да бъде взето от делегатите на Националното събрание на движението на 21 септември в НДК.

Прочетете също:

При близо 42% обработени протоколи в Плевен партията на Слави с най-много гласове

При 41.67% обработени протоколи от СИК в РИК – Плевен партията на Слави Трифонов – ...