Начало / Култура / Найден Вълчев представя в Плевен новата си трилогия

Найден Вълчев представя в Плевен новата си трилогия

Тази вечер в конферентната зала на хотел „Ростов” писателят, поетът и преводачът Найден Вълчев ще представи новата си трилогия, която съдържа поезия, есета и спомени за срещите му със световни и български писатели. Литературното събитие се организира по повод 85-годишнината на Найден Вълчев.

За новата трилогия на юбиляра ще говори директорът на издателство „Захарий Стоянов” – Иван Гранитски.

Срещата ще започне в 17 часа.

Найден Вълчев е роден на 30.08. 1927 г. в село Малка Брестница, Тетевенска околия, Плевенско. Завършва гимназия в Плевен и право в Софийския университет (1951). Бил е редактор последователно в сп. „Български воин” и в. „Народна армия”, в сп. „Септември”, в сп. „Съвременник”  и главен редактор на сп. „Дарители”.

Председател на Съюза на преводачите в България (1989-1991). Заслужил деятел на културата.

Автор е на 15 поетичните книги, на пет книги за деца, на пътеписи. Преводач e на много руски поети от Прибалтика и Прикавказието. По негови стихове са написани популярни и емблематични песни: „Ние сме на всеки километър”, „Една българска роза”, „Някога, но не сега” и др. Носител е на наградата „Димчо Дебелянов“, на наградата на Съюза на българските писатели, на наградата Съюза на преводачите в България, на приза „Златния Орфей“, както и на високи руски и беларуски отличия.

Прочетете също:

Тази вечер арт школа „Колорит” връчва тържествено над 260 награди на свои възпитаници

На тържествена церемония от 18 часа тази вечер пред входа на читалище „Съгласие“ – Плевен ...