Акценти
Начало / Икономика / Над 7 млн. лева дължат служители от големи фирми, дават ги на работодателите им

Над 7 млн. лева дължат служители от големи фирми, дават ги на работодателите им

Физическите лица, работещи във фирми със списъчен състав над 100 души, които имат  просрочени задължения към различни институции, може да останат неприятно изненадани от запор на трудовото им възнаграждение. За това предупреждават от Националната агенция по приходите.

От началото на месец октомври ТД на НАП Велико Търново възприе нова мярка в кампанията си срещу физическите лица с просрочия. За целта към момента са изпратени 68 уведомителни писма до по-големите работодатели от област Велико Търново, придружени със списък на подчинените им с непогасени публични задължения. Общият размер на дълговете на тези служители, направени към НАП, КАТ, съда и други публични взискатели надхвърля 7 милиона лева.

Като първа стъпка за събиране на просрочията, НАП информира и търси съдействие от работодателите. Неизрядните физически лица са поканени в НАП, за да уточнят задълженията си. Тези от тях, които притежават ПИК /персонален идентификационен код/, могат сами да направят справка в сайта на НАП, след което да пристъпят към издължаване. В случай, че не се предприемат действия за доброволно погасяване на дълга, през следващия месец се пристъпва към запор върху работната заплата.

Отчетените резултатите до момента показват, че предприетите мерки са успешни и средно всеки трети длъжник към хазната предпочита да се издължи незабавно. В момента се работи по изготвяне на списъците за област Плевен. Занапред съобщения ще получат и служителите в по-малките фирми във всички седем области, от териториалния обхват на НАП Велико Търново – Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.

 

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...