Начало / Икономика / Над 200 земеделски производители на среща в Плевен със заместник-министъра на земеделието

Над 200 земеделски производители на среща в Плевен със заместник-министъра на земеделието

Над 200 земеделски производители от плевенска област днес дойдоха на среща със заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева и експерти от министерството. В началото заместник-министър Кръстева запозна аудиторията с това, което се случва със сектора във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Поставили сме си амбицията в кря на месец март да извадим заключения във връзка със съветите на министрите на земеделието на страните членки, като темите, които са заложени, отново са свързани с бъдещето на общата селскостопанска политика”, каза заместник-министър Кръстева. Тя подчерта, че като председателстващи трябва да запазим неутралитет, но въпреки това са заложени основно теми, свързани с директните плащания. „На януарския съвет  стана ясно, че всички са против национално съфинанасиране по директни плащания. На февруарския съвет, който предстои да се проведе на 19-ти този месец, ще се обсъждат теми, свързани  с обвързаното подпомагане.  Знаете нашата позиция е за запазване минимум, а защо не и увеличаване на бюджета за обвързано подпомагане. Другата тема от значение за нас е сближаване нивата на подпомагане с останалите държави членки. И това ще бъде обсъждано сега през февруари”, каза заместник-министър Вергиния Кръстева. Съветът на министрите този месец ще обсъжда също теми от програмата за развитие на селските райони

 „Целта е ЕК да внесе малко повече яснота какви ще бъдат тези общи цели на ниво ЕС и какво се предвижда да включват стратегическите планове след 2020 година, които всяка държава членка следва да изготви”, уточни заместник-министърът на земеделието.

През месец март ще бъдат направени заключения  от проведените два съвета, които ще включват позициите на страните членки и тяхната нагласа относно бъдещето на общата селскостопанска политика. „Целта на тези заключения е да бъдат предоставени на ЕК, за да може тя да вземе пред вид становищата при изготвяне на регламентите, които са началото. Регламентите трябва да тръгнат за междуведомствено съгласуване на първи април. Повече яснота по финансовата част ще има в кря на нашето председателство, в края на месец март, когато ще излезе многогодишната финансова рамка.”, уточни заместник-министър Вергиния Кръстева.

В рамките на срещата днес експерти от министерството предоставиха изчерпателна и полезна информация във връзка с кампания 2018.

Прочетете също:

СКБ Изобор без конкуренция в международен турнир „Освобождение“

18 медала – 6 златни, 4 сребърни и 8 бронзови завоюваха възпитаниците на треньорите Петър ...