Начало / Образование / Над средния за страната е обхватът на деца в детски ясли в област Плевен

Над средния за страната е обхватът на деца в детски ясли в област Плевен

1 256 деца са настанени в детски ясли в област Плевен показват  последните данни на Териториалното статистическо бюро на Националния статистически институт. Те са настанени в 39 детски ясли и яслени групи към детски градини с общо 1 293 места в тях. За една година броят на местата в детските ясли в областта е намалял с 38, или с 2.9%, показват данните.

В област Плевен осигуреността с места в детските ясли към края на 2017 г. е била 19.8% при 16.9% за страната. Над средният за страната е и обхватът на децата в ясли в област Плевен. В края на 2017 г. този показател за областта е 19.2%., като за страната се отчитат 16.6%. Най-високи са стойностите на показателя за областите София (столица) (23.4%), Габрово (21.7%) и Благоевград (21.2%).

Данните показват, че повечето от родителите предпочитат да дадат децата си на ясла едва след като навършат 2 години. Затова и 2-годишните са с най-голям относителен дял в яслите – 79.6%, следвани от децата на 1 година – 15.5%

За да осигурят условия за нормално физическо и психично развитие и възпитание на децата, в края на 2017 г. в детските ясли работят 350 души персонал по основно трудово правоотношение. Медицинските специалисти по здравни грижи са 155. По-голямата част от тях са медицински сестри (144) и акушерки (11). Немедицинският персонал, който се грижи за обслужването на децата в детските ясли, е 195 души.

Прочетете също:

„Натюрморт със затлъстял племенник” е новото заглавие в афиша на Плевенския театър

Следващата седмица ДКТ „Иван Радоев” ще представи пред публика новото си премиерно заглавие – „Натюрморт ...