Начало / Общество / Мирослав Петров: Да превърнем първото българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза

Мирослав Петров: Да превърнем първото българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза

„Отговорност на всеки от нас е да превърнем първото Българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза. Можем да допринесем за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава”, каза областният управител на Плевен Мирослав Петров при откриването на информационна среща в гр. Пордим, посветена на 10 години от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Като ключов момент от интегрирането на България в ЕС определи Петров първото ротационно председателство на Съвета и подчерта, че това е възможност държавата да покаже способностите си да бъде балансьор, да търси консенсус и разбирателство в работата на страните – членки в рамките на заседанията на Съвета на ЕС.

Като домакин на срещата кметът на Община Пордим Детелин Василев посочи, че поемането на Председателството от България е изключително важна тема, която обаче изисква прецизност и точност при представянето й. Затова той благодари на областния управител Мирослав Петров и екипа на областна администрация за провеждането на информационната среща в гр. Пордим.

„Председателството създава условия за по-активна гражданска дискусия по европейски теми в страната – председател, за изграждане на партньорства и обмен на идеи. То обаче не извежда българските национални приоритети като общоевропейски. Ето защо не бива да натоварваме ротационното председателство на Съвета на ЕС от нашата страна с прекалено големи и най-вече нереалистични очаквания”, подчерта областният управител. Той акцентира върху това, че в дългосрочен план успешното българско председателство ще издигне имиджа на страната, ще спомогне за повишаване на доверието към България, което ще се отрази положително както върху чуждестранните инвестиции, така и в останалите сфери на културния и обществено-икономически живот на страната.

Зам.обласния управител Татяна Божинова представи основните акценти, касаещи предстоящото Председателство, след което присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси и да изкажат мнение по темата. На срещата присъстваха представители на различни сфери – образование, култура, социални дейности, местна власт и администрация, бизнес.

Във втория модул от информационното събитие възпитаниците на средното училище по хореография „Св. Св. Кирил и Методий” в Пордим очароваха хората с многообразието на българския фолклор и с изпълненията си показаха съществения принос на България в културното наследство на Европа.

Прочетете също:

Задържаха шофьорка след опит да избяга от полицейска проверка

На 10 август в 16:30 часа на улица“Иван Вазов“ в Плевен  служители от сектор „Пътна ...