Начало / Образование / Министърът на образованието откри модернизирана лаборатория в ПГХВТ – Плевен

Министърът на образованието откри модернизирана лаборатория в ПГХВТ – Плевен

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Плевен модернизирана лаборатория за контрол на качеството на храни и напитки. Тя е създадена по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование“.

Гости на събитието бяха още зам.-министърът Таня Михайлова,  зам.-областният Татяна Божинова, зам.-кметът Стефан Милев, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, директори на професионални училища в града, работодатели-партньори на училището.

Пред гостите учениците демонстрираха умения да боравят с апаратурата, с която е оборудвана лабораторията. В лабораторията ще работят всички ученици от професионалната гимназия. В нея те ще имат възможност да работят с най-съвременна апаратура, която дава възможност за прецизни анализи на микробиологичните показатели на храните, чистотата и качеството на храните и други. Лабораторията разполага с микроскопи, свързани с мултимедия, което дава възможност учениците да наблюдават на широк екран това, което изследват.

Министър Вълчев и зам.-министър Михайлова проявиха особен интерес към изследването на киселинността на едни от най-популярните български марки минерални води, както и на някои храни. Двамата бяха впечатлени от бързината и прецизността, с която учениците се справиха със задачите си.

„Откриването на една такава лаборатория е важно за училището, защото дава  възможност за по-добро практическо обучение на учениците. Изключително важно е да имаме повече такива лаборатории и през следващата година да увеличим колкото е възможно повече средствата по програмата за модернизация на системата на професионалното образование. Такова увеличение е предвидено, защото професионалното образование е полезно, когато има възможност за практическо обучение”, каза министър Красимир Вълчев, след като разгледа лабораторията.

По-късно той взе участие в работна среща с началници и експерти от Регионалните управления на образованието от административните области Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен. Тя се проведе в Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“  – Плевен.

Прочетете също:

С карнавално шествие започва програмата на  Община Плевен за 1 юни

Разнообразна програма са подготвили от Община Плевен за най-малките по повод Международния ден на детето ...