Начало / Политика / Местното ръководство на БСП и депутати се разминаха в оценката за резултатите от изборите

Местното ръководство на БСП и депутати се разминаха в оценката за резултатите от изборите

БСП

Резултатите от евровота показват, че БСП не успя да мотивира достатъчно членовете и симпатизантите си колко важни и отговорни са  евроизборите. Около този анализ се обединява областното ръководство на БСП – Плевен и депутатите  на Коалиция за България  от Плевенски избирателен район – Димитър Кочков, Васил Антонов и Петър Дулев. Това стана ясно от днешната пресконференция, на която бяха коментирани постигнатите резултати от левицата на евровота тази неделя.

Председателят на Областния съвет на БСП – Плевен Мирослав Михайлов  отчете, че постигнатият резултат от Коалиция за България в област Плевен е с 3.88% над този в национален план и е седми по ред в страната.  Коалиция за България в рамките на област Плевен получава 17 697  гласа, което е 22.82% от гласувалите и това нарежда коалицията като втора политическа сила в региона, посочи Михайлов.  Той акцентира, че в рамките на региона Коалиция за България е получила подкрепа като първа политическа сила в шест общини – Белене, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър, Гулянци и Пордим. В  Никопол и Кнежа са на второ място след ДПС, а в общините Плевен, Червен бряг и Левски – след ГЕРБ. Михайлов посочи, че в Плевен разликата с ГЕРБ е 4 136 гласа, в Червен бряг – 268,в Левски разликата с ГЕРБ е само 69 гласа.

Димитър Кочков допълни, че в регион Плевен сериозно се е усетила демотивиращата роля на АБВ сред симпатизантите на БСП. Кочков пожела успех на новата формация на следващите избори, но в дясното пространство, където според него е мястото на АБВ.

Мирослав Михайлов посочи, че предстои задълбочено обсъждане на изборните резултати първо на национално ниво на заседание на НС на БСП, което се очаква да бъде в събота. А след това обсъжданията ще продължат на областно и общинско ниво. Докато не минат тези заседания няма как да бъде коментиран  въпросът за оставки в БСП, каза той.  Да, не сме удовлетворени от резултатите, но те са повод за сериозен анализ за разположението на политическите сили в областта и на базата на тях  да определим политиката, която ще водим, за да постигнем подобаващи резултати на следващите избори.

Докато депутатът Васил Антонов беше далеч по-категоричен, заявявайки, че постигнатите резултати не ги задоволяват. „Никога не може да ни задоволи резултат на БСП като втора политическа сила”, заяви той, припомняйки,  че са имали очаквания да бъдат  първа политическа сила във всички общини в областта. „Но се оказа, че сме на второ място в трите най-големи общини – Плевен, Червен бряг и Левски и това повлия отрицателно на целия резултат”, каза Антонов.  Той не скри, че голямата му изненада е резултатът в град Плевен, където са очаквали много по-малко гласове за ГЕРБ по две причини – заради водената политика от местните управляващи и заради позициите на Реформаторския блок. Оказа се, че представител на дясното в нашата община е ГЕРБ, посочи Антонов.

И тук дойде голямото разминаване в анализите му с останалите участници в пресконференцията, коментирайки, че негативният резултат, получен в Плевен, е повлиян от политиката на управляващата  коалиция.“В Плевен и областта управляват ГЕРБ и ДПС, но не мога да кажа, че управлява БСП“, заяви Васил Антонов.

Докато областният председател на БСП – Плевен Мирослав Михайлов застана на твърдата позиция, че специално за Плевен и областта правителството е поело много ангажименти и това не може да се използва като мотив, че е повлияло отрицателно върху вота на 25 май..

Разминаване между Антонов и Михайлов имаше и по отношение на предсрочни парламентарни избори. Докато Михайлов беше уклончив по въпроса, депутатът  изрази лично мнение, че е по-вероятно до края на годината да има предсрочни избори. „Интересът на БСП е, ако се преминава към предсрочни избори, те да бъдат час по-скоро”, смята Антонов.

Прочетете също:

Румен Петков: Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи

Безпокойство по състоянието на социалния сектор изрази председателят на АБВ Румен Петков. Пред медиите в ...