Акценти
Начало / Образование / Медицински университет – Плевен спечели домакинство на Европейския форум по роботизирана хирургия

Медицински университет – Плевен спечели домакинство на Европейския форум по роботизирана хирургия

Медицинският университет в Плевен спечели домакинство на Европейския форум по роботизирана хирургия, информират от там. След като премина дълга и сложна 6-месечна процедура на кандидатстване, одобрение и представяне на място в Париж през месец декември, Медицински университет – Плевен получи преди няколко дни официалното решение на Управителния съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, че получава домакинството на Годишния конгрес за 2019 година.
В качеството си на член на борда на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, проф. д-р Славчо Томов подаде кандидатурата на МУ-Плевен за домакинство на този значим научен форум. В нея ректорът се позовава и описва натрупания богат 7-годишен опит по роботизирана хирургия в гинекологията, както и наличието на сформирани и обучени общо четири екипа по роботизирана хирургия – два гинекологични, един урологичен и един по обща хирургия, които работят на две роботизирани системи, втората от които от последно поколение и с ендотренажор за обучение. Проф. Томов представи в Париж, Франция пред 12-членния борд на Асоциацията по роботика за Европа хирургичния и обучителния опит на плевенския екип в прилагането и обучението на този тип хирургия. Той изтъкна наличието и функционирането към университета на уникалния и единствен по рода си за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център, оборудван за развитие на телемедицина.
През 2016 г. Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия ще проведе годишния си конгрес в Барселона, Испания. Съгласно официалното решение на борда от заседанието в Париж след Барселона конгресът остава във Франция, гр. Лил, през 2018 г. Асоцицията по роботика ще отпразнува 10-годишен юбилей от основаването си като се върне в Милано, Италия, където са положени нейните основи. И след това, през 2019 г., честта за организиране и домакинство на европейския форум по роботика се пада на Медицински университет – Плевен в София, България.

Прочетете също:

Зелен коридор за ваксинация на 30 април и 3 май

На 30 април и 3 май в МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен, ул. Трите бора ...