Начало / Здравеопазване / Мартин Митев: Държавата не е абдикирала от грижата за хората с психични проблеми

Мартин Митев: Държавата не е абдикирала от грижата за хората с психични проблеми

Държавата не е абдикирала от грижата за хората с психични проблеми. Напротив. Психиатричната помощ се финансира изцяло от държавата и именно по тази причина няма клинични пътеки за психиатричните заболявания. Т. е. държавата е поела изцяло тази грижа, така както нейна грижа е финансирането на ражданията, борбата с туберкулозата и всяко социално значимо заболяване. Това каза председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, при откриването в Плевен на първия в страната Център за психо-социална рехабилитация.

Проблемът е, че държавата се грижи изцяло за острия стадий на психичното заболяване, но след неговото медикаментозно овладяване тези болни се връщат отново в домовете си, подчерта Митев. „Близките им обаче не могат да се справят с необходимите специализирани медицински грижи и няма как да ги върнат към нормалния им начин на живот. Тук е нишата. Затова съм сигурен в успеха на това ново начинание в Плевен“, заяви Мартин Митев и пожела успех на екипа на Центъра.

Първият в страната Център за психо-социална рехабилитация се намира в парк „Кайлъка“ /бившата вила „Спартак“/ и ще помага на хора с психични проблеми да не остават в изолация, като прилага нов модел и методика за психична здравна помощ. Зад новата здравна инвестиция в града стоят имената на д-р Пламен Атанасов – мениджър на Центъра, и д-р Камелия Дочева – управител.

dav

Официалните гости на днешното събитие бяха още представители на Постоянната комисия „Здравеопазване и социална политика“ в местния парламент в лицето на председателя й проф. д-р Начко Тоцев и общинският съветник Катя Христова, общинският съветник и зам.-председател на ОбС – Плевен Николай Николов Маринов, кметът на община Плевен Георг Спартански.

Успех на Центъра пожелаха още кметът Георг Спартански и председателят на Здравната комисия проф. Начко Тоцев, като и двамата приветстваха идеята и нейната реализация.

Прочетете също:

Детските градини в община Пордим получиха дарение

Детските градини в населените места на община Пордим получиха голямо дарение от „Метро“ Плевен, народния ...