Начало / Икономика / Мартин Митев: Бюджет 2018 на Община Плевен с много реални разчети

Мартин Митев: Бюджет 2018 на Община Плевен с много реални разчети

Бюджетът 2018, който общинските съветници гласуваха, е възможният бюджет, в който стъпва на много реални разчети. Това коментира днес пред журналисти председателят на Общински съвет – Плевен Мартин митев на редовната пресконференция след провеждане  на заседание на местния парламент.

Той се спря подробно на промените, които бяха внесени в предварително обявения разчет на приходите и разходите за 2018 г. в Община Плевен. Като направи уточнението, че общинските съветници могат да влияят върху едва 7-8 процента от сборния бюджет.

Митев се спря подробно на промените, направени в културния календар. Община Плевен ще отпусне по 5 хил.лв. за провеждането на две оперни постановки с участието на Плевенска филхармония през месец юни в града ни – „Набуко” и „Аида”. Съветниците одобриха сумата от 10 000 лв., която да бъде предоставена на утвърдения вече Международен фестивал на китарата. Мартин Митев уточни, че тези средства ще бъдат осигурени единствено чрез вътрешно преразпределение на вече определената сума за културния календар на Община Плевен. С 5 хил. лв. се  намаляват средствата за провеждане на Коледни и Новогодишни празници, а за първото издание на Фестивала на куклените театри „Шарено петле” се отпускат 15 000 лв. вместо първоначално предвидените 17 000 лв. Средствата в Раздел III на Културния календар, с които се финансират съвместни проекти на Община Плевен с културни институти и различни обществени и творчески организации на проектен принцип, са намалени  от 52 хил. лв. на 46 хил. лв. С 5 хил. лв. са намалени средствата за провеждане на Коледни и Новогодишни празници,

В областта на спорта съветниците също са направили промени в разпределението на средствата. От 20 000 на 30 000 лв.са увеличени  годишните средства за футболния клуб „Вихър” – Славяново, а парите за Баскетболен клуб „Спартак” – Плевен, са увеличени с 10 000 лв. и вече са 60 000 лв.

Друго изменение касае училищата и детските градини в общината. Съветниците са приели  само  крайната сума, която предвижда бюджетът за финансирането им. Разпределението между отделните заведения е отложено за следващо заседание на ОбС, когато бъдат уточнени формулата и коефициентите за разпределение на средствата. В това няма никаква драма, тъй като по закон дотогава училищата и детските градини ще харчат месечно по една дванайсета от миналогодишните си бюджети, обясни Митев.

С новия бюджет на общината се увеличаван средствата за кметствата, като са въведени по-ясни и справедливи критерии за разпределението им, коментира Митев. „Стъпено е на натурални показатели като дължина на улична мрежа, категоризация на населените места и др. Това доведе до увеличение на средствата . Единствено в Дисевица имаше спад, затова приехме предложението за  усилване на бюджета с 10 000 лв. Тези средства ще са за за охрана и сигурност в кметството”, посочи Мартин Митев..

По искане на кметовете на Буковлък и Дисевица са отпуснати допълнителни средства за ремонт на детските градини.  За ремонт на спалното помещение в детската градина в Дисевица са отпуснати 7 000 лв., а 30 000 лв. ще се насочат към ремонт на подпорна стена до детската градина в с. Буковлък.

Със средства в размер до 5 хил. лв. ще се издават безплатни карти за почетните и заслужилите граждани на Плевен от „Тролейбусен транспорт” ЕООД.

В новия бюджет са предвидени 380 000 лв. за поддръжка и за ликвидиране на пораженията от вандализъм в обектите, изградени по европроекти.

С решение на съветниците общинският резерв е намален на 1 млн. 250 хил.лв. от 1 млн.300 хил.лв.

Прочетете също:

Изложба „Памет за войната“ откриха в Панорама „Плевенска епопея 1877г.“

По повод 10 декември – Деня на Освобождението на Плевен от турско робство, днес в ...