Начало / Образование / Малката езикова отново с национална награда

Малката езикова отново с национална награда

Вестник „Звънче”, издание на четвърти „А“ клас от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен спечели Специалната награда на журито в Националния конкурс за православна поезия, приказка и проза „Рождество на Спасителя” – гр. Бургас. Конкурсът е от Национален календар за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2016/2017година. В него са участвали над 406 творби от цялата страна.

За малките журналисти от вестник „Звънче” с ръководител  Мариана Кулева това е поредната национална награда. Весникът е създаден през 1996 г., когато четвъртокласници от Малката езикова правят стенвестник. После във връзка с обявен конкурс на движението “Рицари на познанието” децата и тяхната учителка г-жа Кулева решават да направят истински вестник. На помощ на ентусиазма идват родителите. Избират името “Звънче”, теми и рубрики, съставят екипи. Ражда се и девизът – “Ръка за ръка”, тоест заедно можем много, допълват сегашните журналисти, които все още наред с журналистиката овладяват тайните на буквите и числата. Резултатът от ентусиазма и общия труд не закъснява – “Звънче” печели конкурса. И става първият училищен вестник.

И до днес вестникът се издава благодарение на дарителски акции от страна на родители и с подкрепата на училището. Разпространява се безплатно сред различни общности – ученици, учители, родители. Вестник “Звънче” се съхранява в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и във фонда на “Банката за детски идеи”. А във връзка с международния проект “Happy S.C.I.E.N.C.E. се съхранява и в Националната библиотека на Флоренция. Вече 20 години всички, които са дали по нещо за вестника, са категорични, че “Звънче” е  вестникът с добрите новини.

Прочетете също:

55-годишен е задържан вчера за управление на автомобил в нетрезво състояние

Около 17:20 часа в град Червен бряг на кръстовище, образувано от булевард „Христо Ботев“ и ...