Акценти
Начало / Култура / Красивата музика на „Кармина Бурана” ще звучи в парка на РИМ

Красивата музика на „Кармина Бурана” ще звучи в парка на РИМ

На 15 юни в парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде представена кантатата „Кармина Бурана” на Карл Орф.

Под палката на Григор Паликаров – диригент на Националната опера, Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” ще изпълнят за първи път в Плевен знаменитото произведение на немския композитор. Солисти ще бъдат Мария Цветкова – сопран, Александър Крунев – баритон, Георгиос Филаделфевс – тенор. В спектакъла ще участва и балетът на Русенската опера.

„За пореден път плевенските културни институти се обединяват и правят нещо прекрасно за нашия град, каза дни преди музикалното събитие директорът на Регионалния исторически музей Стефка Григорова. Тя разкри идеята, около която са се обединили с директора на Плевенската филхармония – Евлоги Илиев, и диригентът на Общинския хор – Анелия Дечева, а именно – паркът  на музея да стане сцена за традиционни оперни изяви на открито. „Паркът на музея е прекрасна сцена за подобни изяви и се надяваме, че с подкрепата на Община Плевен градът ни  може да се нареди достойно до Пловдив, София и Велико Търново, където има традиция за подобни оперни сцени на открито. Още повече, че Плевенската филхармония  и Общинският хор са с доказани качества и ще бъде удоволствие за плевенската публика да се наслади на изпълненията им в приятната атмосфера, която предлага паркът на музея”, изтъкна Стефка Григорова.

Кантатата „Кармина Бурана” е чудесно начало на подобна идея. Произведението е в 25 части за сопран, тенор и баритон, голям хор и оркестър, като 14 отделни части се изпълняват от хора. За първи път произведението е изпълнено през 1937 г. във Франкфурт и се налага като едно от най-предпочитаните съвременни произведения.

Творбата на Карл Орф се отличава с напевна мелодика, подчертани опростени ритми и яснота на формата. Цикълът народни песни от XIII век, открит през 1803 г. в един баварски манастир, е вдъхновил автора с красотата на любовните и шеговити стихове на примитивен латински, немски и френски средновековен език.

Карл Орф е разделил произведението на три части: първата възхвалява природата и пролетта, втората – виното, а третата – любовта. Във встъплението и заключението той се прекланя пред всемогъщата Фортуна.

Прочетете също:

Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от плевенската арт школа „Колорит” постигнаха бляскава  победа ...