Начало / Култура / Комикси с класика получават участниците във „Фортисимо в клас” в Плевен

Комикси с класика получават участниците във „Фортисимо в клас” в Плевен

eli3 (1)

Комикси с класика ще получават участниците във „Фортисимо в клас” в Плевен, ниформира за infopleven директорът на Плевенската филхармония Евлоги Илиев. Материалите вече са предоставени от организатора на проекта “Америка за България” и ще достигнат до учениците в 3 плевенски училища, участници в проекат.

Те ще получат оригинални папки, в които ще съберат комиксите за всеки един от представените в часовете им класически инструмент. Атрактивните комикси са в познатия стил, но героите в тях са съвсем различни – композитори, музикални инструменти, музиканти. Стойностни и забавни са и диалозите, които децата ще прочетат, както и интересните факти, които винаги ще могат да си припомнят, щом отворят папките си.

Участниците в проекта ще могат да се връщат многократно към атрактивните си колекции и да си припомнят не само любопитни истории за класическите инструменти, с които се запознават в часовете по музика по проекта, но и да изживеят отново и отново силната емоция от преживяното.

Любопитното представяне на класическата музика и класическите инструменти в часовете по музика се състои за трета поредна година. Ръководител на проекта е Хари Ешкенази, който избра за свой партньор в града ни Плевенската филхармония. Тя беше първият извънстоличен оркестър, който се включи в проекта. Учениците от четвъртите класове на СОУ”Иван Вазов” и НУ”Хр. Ботев” и от петите класове на прогимназия “Цветан Спасов” се потопиха във вълшебния свят на класическото изкуство.

Целта на проекта е да запознае по интересен начин децата с музикалните инструменти, които участват в симфоничния оркестър. В рамките на 9 учебни часа лектори представят и показват 9 инструмента от всяка група – струнни лъкови, дървени духови, медни духови и ударни. Тази календарна година бяха представени 4 интструмента, а следващата – още 5.

По традиция проектът ще приключи с впечатляващ концерт на Плевенската филхармония и солисти в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, на който всички деца, участвали в обучението, ще бъдат гости. Събитието ще се състои през април, диригент ще е братът на Хари Ешкенази – Максим. В края на февруари 2014 г. ще стане ясно кои са солистите.

Прочетете също:

С поредица от прояви Плевен ще отбележи 90 години от рождението на акад. Светлин Русев

С редица прояви на 13 юни в Плевен  ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на ...