Акценти
Начало / Любопитно / Кобилата „Тръстенишки хъш” спечели специалната награда на тазгодишния Ивановден в Тръстеник

Кобилата „Тръстенишки хъш” спечели специалната награда на тазгодишния Ивановден в Тръстеник

И тази година ритуалът „Кьорава кобила” събра на площада в Тръстеник десетки жители и гости на градчето, за да отпразнуват заедно Ивановден.

Ритуалът “Кьорава кобила” е традиционен за град Тръстеник. Той се провежда всяка година на Ивановден, от много години назад по инициатива на НЧ ”Неофит Рилски-1872”. Свързан е с легендата за спасяването на тогавашното село от турско разорение. Читалищният деец Симеон Кънчев разказва, че според легендата местното население е плащало данъците си към Османската империя в коне. Кобилата на един селянин – Иван, ослепяла. За да не се налага да я убива собственоръчно, той я оставил в полето. Минало се време и в селото избухнала болест по конете, от която всички измрели. Тогава посред зима, на Ивановден, пред портата на Иван се спряла същата кобила с няколко малки кончета. Когато невярващият стопанин излязъл, старата кобила се свлякла и умряла пред очите му. Но благодарение на нейните кончета, тръстеничени отново завъдили коне и успели да си платят данъка.

Ритуалът “Кьорава кобила” започва в полунощ срещу Ивановден с обхождане на населеното място. Събрани в дома на водача, маскираните тръгват по домовете на имениците. Движението им е съпроводено с много шум, песни, викове и закачки. Стопаните посрещат с желание тези “гости”.

Задължителни персонажи в групата са кобилата, старец, булка, младоженец, а също поп, баба и дете, доктор и магаре. Персонажите се изпълняват от мъже и са съпроводени с много комични ситуации и провокации към публиката.

В основата на маскарада е кобилата и нейното “разиграване”. По време на целия ритуал се пеят песни и се разменят закачки. Стопаните даряват  гостите с наденица, сланина, месо, краваи и парички. Черпят ги с вино, орехи, пуканки. Като обхождат селото дружината непрекъснато плаши, гони, шеговито напада срещнатите или по-любопитните жители.

 Посетеният дом се счита за защитен от болести и е  благословен за цялата година.

Кьорава кобила

Заключителната част на празника  е  на площада, където се провежда  организираният от читалището конкурс за „Най-добра кьорава кобила”. В уговорения час  пъстрите  и  шумни групи приключват с обхождането на домовете и се насочват към определеното място. Тук   се повтарят някои от действията като “разиграването” на кобилата, раждането на малко конче, венчавка, крадене на невеста и др. Зрителите неминуемо  се включат в изпълненията, тъй като от време на време маскираните се обръщат към тях като ги провокират с жестове, действия и думи.

Изпълняват се народни песни,отправят се поздрави и послания за именниците. Пали се и огън  на площада , а кобилите подскачат още по –лудо, а наоколо хвърчат искри.

В тазгодишният конкурс  се включиха над 10 колектива. Журито в състав: Силия Диянова, Павлин Генчев, Александър Атанасовски присъди специална награда на кобилата „Тръстенишки хъш” с водач Енислав Дашев. Тази година групата празнува 10-годишнина.

Първо място получи кобилата ”Иваничка”от клуб „Съхрани българското” при СОУ ”Евлоги Георгиев”с водачСтефан Анов, второ място получи кобилата ”Ивка 5 звезди”с водач Георги Христов, трето място – кобилата „Ивайла 1” с водач Кристиян Петков. Бяха раздадени  и много поощрителни награди.

Галя Кучева, секретар на НЧ „Неофит Рилски“

Снимки: НЧ „Неофит Рилски“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прочетете също:

Какво е хидротерапия

Хидротерапията е използването на вода при лечение на различни състояния и свързани с тях ревматични ...