Начало / Икономика / Кметът на Червен бряг отчете свършеното за две години от мандата си

Кметът на Червен бряг отчете свършеното за две години от мандата си

Кметът на Червен бряг  – инж. Данаил Вълов, отчете пред журналисти в Пресклуба на БТА в Плевен, свършеното от екипа му за двете години от мандата. Вълов направи ретроспекция на свършеното и на проблемите, пред които са се изправили в изпълнението на десетте основни точки, включени в предизборната му програма.

На първо място кметът постави завършване на проекта за Водния цикъл на община Червен бряг. Всички проблеми по проекта са решени, като най-важното е, че с решение на ВАС Община Червен бряг няма да плаща 10% санкция, свързана с процедурата по проекта. „От този проект за Общината останаха единствено негативите от некачественото изпълнение и отклонение от технологията, но това са по-малките проблеми”, коментира инж. Вълов и допълни, че Общината няма да загуби „опасно големи суми” като санкции, за които се е наложило да водят съдебни дела в продължение на две години.

Вече е готов и одобрен работният проект за ремонтът на обходния път от ул. „Васил Левски” до бул. „Европа”. Оптимист съм, че ще осигурим необходимото финансиране, за да завършим този важен проект за града и общината, заяви Вълов. Необходимата сума е 1.8 млн. лева.

Готов за внасяне за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) е друг много важен проект – рекултивацията на старото сметище. Надяваме се, че през следващата година ще бъдем одобрени и да решим този изключително важен проблем за града, обяви Вълов. Необходимата сума е над 3.5 лв., като може не цялата да бъде отпусната от ПУДООС, но Общината има готовност за съфинансиране. На мястото на рекултивираното сметище се предвижда да бъде изграден градски парк.

Общинската администрация на Червен бряг е подготвила за входиране и проекта за нов план за блогоустрояване  на жк „Победа”, който не е променян от 35 години. Той ще бъде подаден за финансиране по програмата „Развитие на селските райони”. Според новия план се предвижда в квартала да бъдат изградени спортна и детска площадка, ремонт на обходния път на комплекса.

Инж. Вълом отчене, че 95% от необходимите средства за реконструкцията на пазара в центъра на града са осигурени и в рамките на следващата година градът ще има по-добра търговска зона.

Друг проект, който е внесен в Министерството на земеделието  за финансиране, се отнася за ремонт на обходния път през Пети квартал на града. Проектът е събрал необходимия брой точки и очакваме всеки момент да бъдем поканени за подписване на договора, каза инж. Вълов.

По отношение проблема с питейната вода на общината усилията на сегашното общинско ръководство ще продължат и през следващата година, тъй като през тази не са били допуснати за кандидатстване с проекти за рехабилитация на питейните водопроводи.  Причината е, че област Плевен нямаше консолидирана ВиК асоциация, поясни Вълов.

Следващата година ще бъде завършен ремонтът на корпус 4, който е изваден от активите на МБАЛ – Червен бряг. Идеята е там да бъде настанен Дом за комплексни социални услуги.

Основните проблеми, които стоят пред сегашната общинска администрация са свлачището на изхода на града, приватизацията на дружеството „Обществено хранене“, приключване на проектите за саниране на жилищни сгради и проектът за подобряване на енергийната ефективност на сградата на болницата в града. Следващата година се очаква да бъде одобрен и да влезе в сила Общия устройствен план на община Червен бряг, стана ясно на пресконференцията днес, в която участваха и двамата зам.-кметове – Вергиния Василева и инж. Светослав Георгиев.

 

Прочетете също:

Община Гулянци стартира социалната услуга „Асистентска подкрепа“

През 2021 г. Община Гулянци, в качеството си на доставчик на нова социална услуга „Асистентска ...