Начало / Култура / Калин Сърменов в ролята на пленения Осман паша във възстановка край Ясен

Калин Сърменов в ролята на пленения Осман паша във възстановка край Ясен

Реконструираният мост на река Вит край село Ясен скоро ще стане център на една от най-мащабните исторически възстановки в страната. Близо 400 участници от България, Румъния и Русия ще се включат в пресъздаването на епичната битка, разиграла се около каменния мост, при която армията на Осман паша е разбита, а самият той е пленен и предава сабята си на руския генерал Ганецки.

По автентичен начин, чрез драматургия, актьорска игра и действителни исторически персонажи ще бъдат пресъздадени събитията от деня на освобождаването на Плевен, разказа на пресконференция днес Ива Радоева от студио „Златен век”, което ще реализира възстановката със съдействието на дружество „Традиция”. Голяма част от участниците ще бъдат с оригинални костюми и оръжия от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г., а костюмът на Осман паша се шие в момента, допълни още Радоева.  Тя разкри, че ролята на турския пълководец ще се изпълнява от актьорът Калин Сърменов. Останалите роли се разпределят в момента.

Възстановката  при моста на река Вит ще бъде на 7 септември.  Тя ще започне от 10 часа и ще продължи близо два часа, след което ще има и втора част в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен и ще пресъздаде моментът, в който руският император Александър ІІ  в знак на уважение връща сабята на Осман паша.

За да могат повече плевенчани да присъстват на този исторически спектакъл на открито, ще бъдат осигури специални автобуси, обясни секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев. Предвидени са пет автобуса, които ще тръгват от автогарата в 9 часа и 9.30 часа, а след възстановката край Ясен ще имат два курса към Плевен. В момента с представители на КАТ обсъждаме организацията на движението в деня на възстановката, както и възможността за осигуряване на места за паркиране на лични автомобили, обясни Мирчев.

Възстановката на събитията при река Вит са част от проекта на Община Плевен за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, който се реализира по оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът е на обща стойност 5 млн. лв. и включва реновиране на Панорама „Плевенска епопея 1877”, благоустрояване на околността на късноантичната крепост „Сторгозия” и ремонт и реконструкция на историческия каменен мост на река Вит при село Ясен и Паметника на победата.

В рамките на проекта е предвидена и втора възстановка, която ще бъде в крепостта „Сторгозия” на 27 септември. Общо за двете възстановки по проекта са осигурени 64 000 лв.

Прочетете също:

Впечатляващ брой награди за Балетното студио при НЧ „Съгласие” от фестивала „Морско конче”

С куп награди бяха отличени децата от Балетното студио при НЧ „Съгласие 1869“ в IX ...