Акценти
Начало / Крими / Как да се предпазим от телефонните измами

Как да се предпазим от телефонните измами

През последните две години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите.

От Полицията обобщиха някои от характерните белези на този вид престъпления, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашните им телефони. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите  ползват телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.

В последно време измамниците прилагат и добре отработена схема като въвеждат в заблуждение, че се провежда полицейска операция и се търси съдействие от потърпевшите за задържането на извършителите. Указанията са да изхвърлят през терасите на жилищата си пари или да ги оставят в пликове на улици до контейнери за сметосъбиране.  Призовават жертвите бързо да се приберат в домовете си, защото е възможна и престрелка между полицията и измамниците. Криминалистите напомнят: Полицията никога не търси съдействие по телефона от граждани, нито може да иска да предоставят парите си за залавяне на престъпници.

Полицията съветва:

– ако бъдете потърсени на домашен, служебен или мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;

– незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;

– опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;

– под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;

– при съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата.

                                                          

 

Прочетете също:

Албена Тотева със специално обръщение по повод Седмицата на четенето

Националната седмица на четенето започва днес в цялата страна с различни дейности, които ще се ...