Начало / Общество / Какво време ни очаква през април

Какво време ни очаква през април

Първият пролетен месец ще започне с температури по-високи от обичайните, става ясно от месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната месечна температура през тазгодишния април се очаква да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и по високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 5 до 2 градуса. Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 25 и 30 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в НИМХ.

Месечната сума на валежите през април ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5 април, когато на места ще превали и прегърми. В края на десетдневието ще има значително увеличение на облачността и на много места ще има валежи, на места – интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места – значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12, 15 и 17 април.

През третото десетдневие ще се запази тенденцията за динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква. Климатичната справка на НИМХ-БАН определя април като типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...