Акценти
Начало / Крими / И плевенчани замесени в скандала с видеофилми със сексуално насилие над деца

И плевенчани замесени в скандала с видеофилми със сексуално насилие над деца

Служители на ГДБОП са провели операция за неутрализиране на мрежа от разпространители на видеофайлове с кадри на сексуално насилие с деца. Действията са част от международна акция срещу разпространението в интернет на видеоматериали, в които деца от 2 до 11 години участват в порнографски сцени.

Сигналът е подаден от Интерпол – Баден-Вюртемберг, уточняват от пресцентъра на вътрешното министерство. Според информацията, са били установени и засечени IP адреси от адресното пространство на общо 95 държави от цял свят, в това число и от България. През тях във виртуалното пространство са споделяни и разпространявани порнографски видеофайлове със сексуално насилие и извращения с малки деца на видима възраст от 2 до 11 години.
Антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” и колегите им от регионалните структури на ГДБОП в Бургас, Варна, Плевен, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен и София са извършили обиски, претърсвания и изземвания на общо 14  адреса в страната. Образувани са 11 досъдебни производства. При операцията са иззети 14 компютърни конфигурации, лаптоп; 19 външни харддиска, 4 флаш- памети, 2 рутера, 562 оптични носителя. При първоначалния оглед на иззетите  компютри са открити над 100 гигабайта  детска порнография.
С полицейска мярка “задържане под стража” за 24 часа са деветима мъже на възраст от 25 до 45 години.
На задържаните предстои да бъдат повдигнати обвинения за разпространение на порнографски материали в Интернет, за създаването на които са използвани деца – престъпление по чл.159, ал.4 от НК. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 6 години.

Прочетете също:

Задържаха за 72 часа извършител на въоръжен грабеж в Горни Дъбник

В Районна прокуратура – Плевен се води досъдебно производство във връзка с извършен въоръжен грабеж ...