Акценти
Начало / Култура / Историческа възстановка в село Ъглен с участието на Регионален клон „Традиция“ – Плевен

Историческа възстановка в село Ъглен с участието на Регионален клон „Традиция“ – Плевен

В село Ъглен, община Луковит беше представена историческата възстановка „Помен за невинните жертви от Ъглен“. Тя се прави по идея на писателя Йото Пацов и се организира и реализира от Кметство – Ъглен, Народно читалище „Отец Паисий“ – с. Ъглен и Регионален клон „Васил Ганчев – Плевналията“ – Плевен към Национално дружество „Традиция“, с участието на Регионален клон „Васил Левски“ – Ловеч и Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци – Троян-Севлиево също към Национално дружество „Традиция“.

Историческата възстановка пресъздаде действителен случай от пет вековното турско робство. Събитията се развиват при обсадата на град Плевен по време на Руско-Турската освободителна война 1877-1878 г.

През онези тъмни времена подтисниците нападат и ограбват село Ъглен, като избиват по особено жесток и мъчителен начин почти всичките му жители – жени, деца, мъже и старци. Споменът за ужасната трагедия и почитта към паметта на стотиците невинни жертви са причината за пресъздаването на събитието, което се провежда за първи път на територията на селото.

Снимки: Мая Георгиева

Прочетете също:

Пускат допълнителни автобуси до „Чаира” на Черешова Задушница

Допълнителни автобуси ще бъдат осигурени в Плевен по автобусна линия № 11 ЛВТ – Гробищен ...