Начало / Култура / Изтъкнати учени представят съвременен поглед върху Руско-турската война

Изтъкнати учени представят съвременен поглед върху Руско-турската война

Изтъкнати учени от България и Русия ще се включат в Международната научна конференция на тема „Русия – България. Връзки във времето”. Тя се организира по повод 135 години от Освобождението на България и Руско-турската война 1877-1878 г. от Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен. Съорганизатори са Съюз на учените в България, Българо-руски обществен форум, Асоциация „Витязи” – Русия, Фонд за поддържане на публичната дипломация „А. М. Горчаков” – Русия, Федерална агенция на Русия „Россотрудничество”, „Съюз на приятелите на България”– Москва – Русия.

Конференцията е под патронажа на кмета на Община Плевен и ще се проведе в панорамна зала на „Панорама Плевенска епопея 1877 г.” на 10 септември 2013 г. от 10.00 ч. В работата на конференцията ще вземат участие акад.Георги Марков, проф. дин Андрей Пантев, проф. дин Радослав Мишев, проф. дин Христо Глушков, Самохвалов И.Л., Латинин В.А. и други.

Ще бъдат засегнати важни аспекти от дипломатическите и геополитически проекции на Руско-турската война 1877/78 г., съвременния поглед на резултатите от войната, а така също и поуките от историята в отношенията България – Русия. Ще се обърне внимание на славянско-православния цивилизационен проект и опита за нова геополитика. Място ще намерят и връзките на детско-юношеските и младежки организации на Русия и България и връзките в областта на културата и в частност в литературата, съобщават от Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.

Прочетете също:

Впечатляващ брой награди за Балетното студио при НЧ „Съгласие” от фестивала „Морско конче”

С куп награди бяха отличени децата от Балетното студио при НЧ „Съгласие 1869“ в IX ...