Начало / Култура / Изстрели и залпове отново ехтяха над Моста на победата край Ясен

Изстрели и залпове отново ехтяха над Моста на победата край Ясен

Над 400 участници от всички клубове в страната на Национално сдружение „Традиция”, техни колеги от Русия и Румъния  пресъздадоха днес край Ясен епичната битка, състояла се преди 136 години в началото на месец декември и  донесла освобождението на Плевен .

Това е една от най-мащабните възстановки, организирани от сдружение „Традиция”, с изключително мотивирани участници, каза Евгени Панчев  от клуб „Традиция” – Велико Търново, който е един от учредителите на националното сдружение.  Чрез тези възстановки помагаме младите хора да научат българската история, защото тя трябва да се знае, за да може всеки сам да си прави изводи, подчерта той.

„Ако продължим по такъв начин да представяме нещата, ще запазим нашето усещане за българската ни  идентичност”, категоричен беше  актьорът Калин Сърменов, който се въплъти в ролята на Осман паша. Той призна, че е респектиран от сърцатостта и всеотдайността на всички участници в мащабния спектакъл днес. „Това са хора с големи сърца, прекланям се пред тях”, каза той.

По думите му, подобни събития са стъпките във вярната посока, които ще допринесат хората да обичат повече България. „Такива събития ми дават надежда, че има светлина в тунела, защото са отвратително лош атестат за нас думите на едно  талантливо момиче от Математическата гимназия в София, което наскоро каза, че те са бъдещето на България, но за тях бъдеще в България няма”, допълни актьорът.

„Възстановки  помагат хората да си припомнят историята и да бъдат горди с нея”, обобщи зам.-председателят на дружество „Традиция” – полк. Станчо Джумалиев.  Той имаше честа да играе ролята на ген. Ганецки, приел сабята от пленения Осман паша.  За 23 години, откакто членува в сдружение „Традиция”, полк. Джумалиев е участвал над 400 възстановки и е изиграл над 30 роли.

Начало на близо двучасовия спектакъл даде кметът проф. Димитър Стойков.  „Горд съм, че живата памет за съдбоносните исторически събития от преди 136  години събира всички нас на това свято място.Именно тук, след едни от най-драматичните сблъсъци в Руско-турската война, се роди свободата на Плевен и възвести освобождението на Отечеството от петвековното робство”, каза той и припомни, че признателният български народ е изразил почитта си към хилядите български патриоти, руски, румънски, украински, белоруски, финландски, полски и молдовски синове с безброй паметници на признателност.” Нека винаги носим в сърцата си техният велик урок по човеколюбие, поклон и вечна слава на безсмъртния им подвиг”, каза кметът проф. Стойков.

На възстановката днес при Моста на победата край село Ясен присъстваха  депутати, представители на посолства у нас,  гости от Румъния, Русия, Италия, Полша.

Възстановката на събитията при река Вит е част от проекта на Община Плевен в партньорство с Областна администрация за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, който се реализира по оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът е на обща стойност 5 млн. лв. и включва реновиране на Панорама „Плевенска епопея 1877”, благоустрояване на околността на късноантичната крепост „Сторгозия” и ремонт и реконструкция на историческия каменен мост на река Вит при село Ясен и Паметника на победата.

Прочетете също:

Изключителен успех за  арт школа „Колорит“  на международен конкурс в Румъния

Арт школа „Колорит“ постигна изключителен успех на 5-тия Международен конкурс за детско и младежко изкуство ...