Начало / Здравеопазване / Изписаха първото бебе, родено след инвитро процедура от майка с отстранена маточна шийка

Изписаха първото бебе, родено след инвитро процедура от майка с отстранена маточна шийка

Бебето Станислава, което е първото в света, родено от майка с отстранена маточна шийка след операция с робот „Да Винчи”, днес беше изписано от отделението по неонатология на УМБАЛ – Плевен и заедно с родителите си се прибра в Разград.

Станислава се роди на 17 август, в началото на седмия месец от бременността на майка й Мария Радионова. Две години по-рано Мария е оперирана с робот от рак на маточната шийка от екип на проф. Григор Горчев, като са запазени детеродните й функции.  В началото на тази година жената идва в  МЦ „Св. Елисавета” – Плевен, където д-р Стефан Стефанов извършва процедура по инвитро оплождане. Бременост последвала още след първия опит. Така Мария стана първата жена в света с реализирана бременност след роботизирана операция за отстраняване на маточната шийка.

Мария и малката Станислава се чувстват много добре и преди да тръгнат за Разград се срещнаха с д-р Стефанов и екипа на МЦ „Св. Елисавета”. С тях беше щастливият татко Йордан и двете баби. Момиченцето вече тежи 2 235 гр и е високо 43 см. При раждането си беше едва 1 170 гр и 36 см. Чувства се добре и плаче само когато е гладна, разказа майката. Станислава се храни с кърма, но все още е твърде малка, за да суче, затова пие млякото с биберон. Щастливите родители нямаха търпение да се приберат вкъщи, където бабите и дядовците са се погрижили да осигурят всичко необходимо за малката красавица. Те са готови да продължат с грижите около нея, но Мария е категорична, че сама ще гледа бебето

Щастливият татко не отделяше очи от малката си дъщеричка, при раждането на която беше в чужбина. Работата му е свързана с чести пътувания, но през последните седмици се е застоял повече в страната. Сега беше дошъл и за изписването на майката и бебето.

От името на МЦ „Св. Елисавета” д-р Стефанов предаде на щастливото семейство огромен розов пакет с подаръци и пожела здраве и щастие на Станислава и родителите й. Сега той и екипът му предстои да подготвят научно съобщение за този първи в света случай и да го публикуват в престижно американско списание.

Определено това трябва да бъде направавено, тъй като е безспорен успех за медицината не само в България, а и в световен мащаб, подчерта д-р Стефанов.

На снимката: Щастливите родители – Мария и Йордан /в средата/, с д-р Стефан Стефанов и Даниела Гонкова от МЦ „Св. Елисавета“ – Плевен

Прочетете също:

И тази събота и неделя ще работи мобилен кабинет за ваксинация в Плевен

Тази събота и неделя (12 и 13 юни) в Плевен на пл. Възраждане пред Мавзолея ...