Начало / Култура / Изложба разказва за създаването на българското опълчение

Изложба разказва за създаването на българското опълчение

В навечерието на 141-та годишнина от Третия щурм на Плевен в галерия „Бешков” беше открита изложбата „Епопея за незабравимите български опълченци“  с автор д-р Тошо Пейков, доктор по социология, пътешественик, фотограф.

В 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение.  Повече от година д-р Пейков събира богат архив за събитията, свързани с Руско-турската война 1877–1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. Към всяка фотография има описание, история на събитието, запечатано в нея.

„Във всеки един от тези образи откривам онези мъже, които създадоха Третата българска държава. Защото без тях можеше да не бъде удържан прохода Шипка и да не бъде превзет Плевен”, сподели д-р Тошо Пейков.

В изложбата могат да бъдат видени портрети на митрополит Антим – Екзарх Български, Иван Аксаков, Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Иван Тургенев, Дмитрий Менделеев, Василий Верешчагин, Оскар Уайлд, Уилям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлер, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго – интелектуалци, застъпили се за българската кауза и оказали морален натиск, благодарение на които през декември 1876 г. е свикана Цариградската посланическа конференция. В резултат на получената политическа подкрепа от Европа и на обществения натиск, на 24 април 1877 г., с издаден в Кишинев Манифест на императора Александър II, Русия обявява война на Османската империя.

Изложбата проследява създаването на българското опълчение и бойния му път. Много български емигранти се готвят за участие в предстоящите битки. Подборът е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ начело с българина на руска служба Иван Степанович Иванов, командира на IV Руско-български батальон в Сръбско-турската война (1876) – руският офицер майор Павел Филипович Миних и д-р Константин Иванов Везенков – старши лекар и член на приемната комисия. Социалният състав на българските доброволци е разнообразен: селяни, занаятчии, представители на интелигенцията, хора от всички населени с българи земи – Бесарабия, Добруджа, Мизия, Тракия, Македония, Румъния, от 14 до 65-годишна възраст. Всички те са с боен опит и висок дух.

За командир на Опълчението е назначен руският генерал Николай Столетов, а в командването присъстват български офицери и унтерофицери – бележити бъдещи наши военачалници. В Кишинев и Плоещ са сформирани първите шест дружини.

Материалите са предоставени от музеите в страната. Регионален военноисторически музей Плевен е представен в изложбата със снимки от колекциите във фонда на музея. В Руско-турската война 1877–1878 г. участват като доброволци много руски лекари и медицински сестри, но  малко от тях се знаят поименно. Сред тях е Анна Павловна Прибылева-Корба, милосърдна сестра, за която се знае, че е участвала на бойното поле при Плевен. Регионален военноисторически музей Плевен предостави и снимки на опълченци от Плевенския край, полковник Яков Петкович – български военен лекар и Юлия Петровна Вревская.

С материали в изложбата участват Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, НВИМ – София, РИМ – Стара Загора, РИМ – Русе, РИМ – Кюстендил, РИМ – Разград, ХГ „Илия Бешков” – Плевен, Исторически музей – Карлово, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян и др.

Изложбата досега е представена в Музея за история на София, Народното събрание, Казанлък и Националните чествания в Габрово. Авторът д-р Тошо Пейков обмисля издаване  на луксозен исторически албум „Епопея за незабравимите български опълченци“.

При откриването той подари фотоси от първото издание на изложбата на директора на галерия „Бешков” – Мирослав Минчев, на директора на РВИМ – Емилия Зорнишка, и на Община Плевен.

Изложбата може да бъде посетена до 30 септември 2018 г.

 

Прочетете също:

Покана за плевенските деца за два национални конкурса в рамките на XXII Национален фестивал на детската книга

Организаторите на XXII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от ...