Начало / Политика / Изборът на кмет на Плевен е законен потвърди ВАС

Изборът на кмет на Плевен е законен потвърди ВАС

С решение от 1 февруари тази година Върховният административен съд  постанови, че изборът на доц. Димитър Стойков за кмет на Плевен е законен и с това потвърди становището на Административния съд в Плевен, срещу което Найден Зеленогорски – кандидат за кмет от БНД, и издигащата го партия подадоха жалба пред висшите магистрати.

В решението на ВАС е записано, че Административният съд в Плевен е „преценил всички установени нарушения на изборния процес и правилно е приел, че те не могат да се отразят на изборния резултат”.

По случая с подменените бюлетини в Бохот в решението на ВАС е записано, че „разликата в гласовете на двамата кандидати на втория тур е 389 гласа и правилно съдът е приел, че броят на подменените общо 13 бюлетини в секцията в Бохот, дори и да се приеме, че всички се отнасят за избор на кмет на община Плевен, сумарно с установените различия в отчетените действителни гласове при огледа на бюлетините в секции 5 и 69 не дава съществено отражение върху обявения резултат  и не може да промени резултата”. В решението се казва още, че „обявяването за избора на недействителен в конкретния случай би довело до нарушаване правата на мнозинството”.

Със същото решение се отменя и глобата от 1 200 лв. на председателя на Общинската избирателна комисия – Румен Цачев, която беше наложена от Административния съд в Плевен. Санкцията беше наложена на Цачев, заради неизпълнение на разпореждане да представи особените мнения на членовете на комисията.

Прочетете също:

При 100% обработени протоколи в Плевен ГЕРБ с минимална преднина пред „Има такъв народ“

Само 426 гласа осигуриха първото място на коалицията ГЕРБ-СДС в област Плевен. ГЕРБ печели 24.63% ...