Акценти
Начало / Политика / Зеленогорски се обяви против поскъпването на тока, предвид заплатите в енергетиката

Зеленогорски се обяви против поскъпването на тока, предвид заплатите в енергетиката

Найден Зеленогорски се обяви против вдигането на цената на тока, предвид размера на заплатите в държавната енергетика. Според него удължаването на срока трябва да е от 1 месец на 6 месеца, а през 30 дни министърът на енергетиката да докладва в НС за съкращаването на разходите „Какво вдигане на цената на тока при средна работна заплата в държавната енергетика 3100 лева, това е недопустимо. Аз твърдя, че трябва да се оптимизират разходите, че е недопустимо средната заплата в БЕХ да е 4 053 лева, че е недопустимо средната заплата в НЕК да е 3 800 лева, в Булгаргаз – 3 600 лева, в Булгартрансгаз – 3 600 лева, в АЕЦ е 4 300 лева“. Това каза от трибуната на парламента при изслушването на КЕВР Найден Зеленогорски – съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“. Той отбеляза, че всички от висшия мениджмънт в държавната енергетика получават повече от председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента и народен представител, като добави, че в държавната енергетика се плащат годишно 700 милиона лева разходи за трудови възнаграждения и съотносимите към тях плащания. Бих се надявал и министър-председателят, който каза, че никой в държавния сектор няма да получава повече от него, да погледне висшия мениджмънт на държавната енергетика и да слагаме ред, подчерта Зеленогорски.
По думите му, Реформаторският блок не може да подкрепи увеличаването на цената на тока – нито за населението, нито за бизнеса. Смятаме, че е преждевременно и че ДКЕВР се нуждае от повече време, за да се усъвършенства този ценови модел, каза Зеленогорски. Той допълни, че РБ държи да види резултат от оптимизацията на разходите и да види резултатите от въвеждането на енергийната борса в България. „В този смисъл едно удължаване с шест месеца според нас е абсолютно закономерно и нормално и аз бих се надявал колегите от изпълнителната власт, и специално министърът на енергетиката, да бъде малко по-активен по отношения на оптимизацията на разходите и контрола върху всичко, което се случва в държавната енергетика“, категоричен бе Зеленогорски. Той подчерта, че очаква освен удължаване на срока, да има и редовни доклади през 30 дни на министър Петкова за предприетите мерки по орязване на разходите и контрол върху енергетиката.
Зеленогорски подчерта, че в момента, в който икономиката си е поела дъх и отбелязва ръст от 2 % на БВП, има ръст на инвестициите с около три пъти, което е шанс на бизнеса да влезе в по-сериозна кондиция, не е здравословно да се вдига цената на тока. „Настоявам на 30 юли министърът на енергетиката да ни докладва в Парламента, какво са предприетите мерки и каква оптимизация на разходите е направена, подчерта той. Призовавам да възложим на Сметната палата целенасочени одити на всички държавни предприятия и търговски дружества в енергетиката с над 50% държавно или общинско участие“, категоричен бе Зеленогорски и призова народните представители да постигнат политическо съгласие за ускоряване членството на България в Европейската енергийна борса.

Прочетете също:

Отново отбелязваме заедно Сирни Заговезни и Масленица

Тази година българският обичай Сирни Заговезни и руският Масленица отново ще бъдат отбелязани заедно.  Това ...