Начало / Политика / Зеленогорски: Парламентът приоритетно да приеме гласуване по пощата

Зеленогорски: Парламентът приоритетно да приеме гласуване по пощата

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ, от страна на управляващите, за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване, представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас.
От „Достойнството на един народ”-ДЕН изискваме Парламента да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. Заявяваме, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина.
В предстоящите промени в Изборния кодекс е необходимо въвеждането на
активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес.
Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, Парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...