Начало / Здравеопазване / Здравната каса се е разплатила напълно с болниците до месец май

Здравната каса се е разплатила напълно с болниците до месец май

УМБАЛ - ПлевенКъм момента РЗОК-Плевен е заплатила на болниците на 100% извършената от тях дейност до месец май включително. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Плевен.. Изплатена е и отчетената в рамките на прогнозния бюджет основна дейност на лечебните заведения за месеците до юли включително.

От Здравната каса отчитат, че се е увеличил броят на констатираните нарушения при проверките в болничните заведения за първото полугодие в сравнение със същия период на миналата година. Като при финансовите проверки на първо място са нарушенията в установения ред за работа с документи по клинична пътека и епикриза. А при медицинските проверки най-често се констатира неспазване на индикации за хоспитализация, неспазване на диагностично-лечебния алгоритъм по клинични пътеки, неоснователно насочване на здравноосигурени лица за хоспитализация.

През първото полугодие на  2014 г. в РЗОК-Плевен са постъпили общо 31 жалби от пациенти. Извършени са проверки по 26 от тях – 14 медицински и  12 финансови, като е установено, че едва една трета са основателни. На нарушителите са наложени съответните санкции, а жалбоподателите са получили отговор в регламентирания срок.

Прочетете също:

Денонощният кабинет за ваксиниране срещу КОВИД-19 ще е в МБАЛ „Св. Панталеймон“

За промяна в лечебното заведение, в което ще работи денонощен имунизационен кабинет за поставяне на ...