Акценти
Начало / Икономика / За шест месеца бензиностанциите са продали близо милиард и половина литра горива

За шест месеца бензиностанциите са продали близо милиард и половина литра горива

Общото количество продадени на бензиностанциите в страната горива за периода от април до края на септември тази година е над 1,4 млрд. литра. Най-голям дял в потреблението на горива за периода има дизелът, от който са продадени 660 млн.литра, следват бензините с 328 млн. литра и пропан бутанът с близо 315 млн. литра. Количеството метан, продадено за периода е 141 млн. литра. Данните са от компютъризираните нивомерни системи, които бензиностанциите бяха задължени да монтират през 2012 г. и не обхващат течните горива, които са търгувани на едро.

Според информацията на НАП потреблението на горива е нараснало с 14.6 млн. литра или с 6.6% през месец септември спрямо отчетените количества през месец април, независимо от икономическите условия и промените в цените. Наблюдава се ясна тенденция на повишаване на продажбите през летните месеци на годината, свързана със увеличеното сезонно потребление. Например всички продадени през април горива са били 221 млн. литра,  през август количеството е било вече 256 млн. литра, или увеличение с 15,6%.

Увеличението се дължи основно на изсветляване на сивия сектор в бранша, а не на увеличено потребление, отчитат експертите на НАП. От НАП допълват, че ръстът на продажбите е значително по-голям в т.нар. малки бензиностанции.

Прочетете също:

Ремонт на ЕСО налага прекъсване на електрозахранването в община Долни Дъбник

Държавният Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ уведоми електроразпределителното дружество в Западна България – ЕРМ Запад за ...