Начало / Образование / За трети път Плевен е домакин на национална конференция по физика

За трети път Плевен е домакин на национална конференция по физика

Над 70 преподаватели по физика и близо 100 ученици от цялата страна ще участват в 46-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика, която беше открита днес официално в Плевен. Темата на форума, който ще продължи до 15 април, е „Европейски измерения на българското образование по физика“. Организатори са Съюз на физиците в България, Министерство на образованието със съдействието на РУО – Плевен, Община Плевен и фондация „Еврика”.

Форумът беше открит от проф. дфн Евгения Вълчева, председател на организационния комитет на конференцията.  С приветствие към участниците се обърнаха зам.министърът на образованието инж.Таня Михайлова и зам.-кметът Стефан Милев. Сред официалните гости на откриването бяха още зам.-областният управител Татяна Божинова, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, началникът на отдел „Образование” Йонита Иванова и други.

Конференцията ще протече в три секции – средно образование, висше образование и младежка секция. Ще бъдат представени над 70 доклада, а в ученическата секция са предвидени 30 презентации

Работата на форума започна с доклад на акад.Александър Петров на тема „120 години от създаването на Българското физико-математическо дружество, предшественик на Съюза на физиците в България”.

Сред докладчиците са преподаватели от Софийския университет, Пловдивския университет, Карлови университет в Прага, Математическа гимназия – Плевен, и други водещи училища в страната.

Пленарните сесии ще приключат с дискусия, на която ще бъдат обобщени проблеми на образованието по физика в средното и висшето образование. Форумът ще завърши с приемането на резолюция, която ще бъде представена на вниманието на Министерството на образованието. В предишни издания на форума са поставяни проблемите с трудностите, които изпитва средното образование по физика по отношение на материалната база, както и недостига на учители и малкият брой часове по физика в седмичните програми. Хубавото е, че министерството започна да обръща необходимото внимание на тези наши резолюции, каза акад. Петров.

 

Прочетете също:

С празничен урок започва проект „Зелено училище” в Левски

Стартът на  проект „Зелено училище . Предай нататък познанието”, с Община Левски спечели конкурса на  ...