Начало / Култура / За проблемите в музея бе първата пресконференция на и.д директор на РИМ

За проблемите в музея бе първата пресконференция на и.д директор на РИМ

Временно изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей – Нели Дакова /на снимката вдясно/, коята от днес встъпи в длъжност след освобождаването преди два дни на Стефка Григорова, даде първата си пресконференция заедно с  част от колектива на музея. Тя беше дадена по повод проблемите в Регионалния исторически музей, които през последните дни излязоха наяве. Досега бяхме толерантни и търпими към действията на г-жа Стефка Григорова, защото искахме да й дадем шанс да навлезе в работата, да промени стила си на ръководене и преди всичко не искахме да даваме публичност на проблемите в музея, каза ръководителят на отдел „Връзки с обществеността” – Татяна Филипова. Но от началото на годината ситуацията ескалирала, като проблемите свързани със състоянието на сградата на музея и най-вече състоянието на експозициите станали нетърпими. Татяна Филипова представи открито писмо от служителите на РИМ, в което служителите на музея са изложили в пет точки становището си по проблема. Вследствие неразбирането от страна на Григорова спецификата на управлението на културен институт, както и несъобразяването и безпардонното игнориране мнението на музейните специалисти се стигна до системно нарушаване на законови разпоредби, свързани с финансови операции – наемаха се едни и същи фирми за извършване на строително-монтажни дейности и изграждане на нови експозиции, без обявяване на обществена поръчка, без сключен договор, без проекти за пространствено оформление, се казва в отвореното писмо. Служителите обвиняват Стефка Григорова в безотговорно отношение към материалната база на музея, довело до сериозни, необратими поражения на отоплителната система в сградата, в резултат на което през зимата тежко е увредена ВиК инсталацията в два от корпусите на музея. От получените течове е увредена подовата настилка в експозициите и фондохранилищата, поражения от влагата са нанесени и на стените. Особено тревожно е положението в отдел „Етнография”, в библиотеката на музея и на документи от научния архив, които са мухлясали.

В писмото още се казва за „оказван натиск и психически тормоз чрез издаване на неправомерни и нелогични заповеди или чрез внушения на четири очи, за да не могат те да бъдат доказани”.

„Резултат от нелогичните и нормативно необоснованите действия, заповеди и разпореждания на директора излишно са изразходвани значителни финансови средства, загубени професионален и интелектуален труд на много хора. Действията на досегашния директор вредяха на микроклимата, пречеха на нормалния работен процес в музея”, се казва още в отвореното писмо.

Ето защо и.д. директор до провеждане на конкурс Нели Дакова, която досега ръководеше отдел „Нова и най-нова история”, заяви пред журналисти, че първата й задача ще бъде да се възстанови добрият психоклимат в музея, за да започне колективът нормална работата . Предстои да направим проверка на състоянието на документално-снимковия фонд, което е изключително тежка задача, отнемаща много време, допълни тя.  Ще бъде направена и профилактика на експозициите и проверка на експонатите. Нели Дакова беше категорична, че ще бъде завършена експозицията  „Културен живот на Плевен след Освобождението“. По съдържание, такава експозиция се прави за първи път в страната, като ще се обърнем за рецензии и към Министерството на културата, допълни Дакова. Също така, тя бе категорична, че ще настоява за пълен независим финансов одит на РИМ.

Прочетете също:

Започна попълването на Националната система „Живи човешки съкровища”

Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” ...