Акценти
Начало / Крими / За половин година 31 осъдени за държане на стоки без бандерол

За половин година 31 осъдени за държане на стоки без бандерол

По обвинение на Районна прокуратура – Плевен 31 лица са осъдени за държане на акцизни стоки без бандерол, съобщават от Прокуратурата. За първите шест месена на година, прокуратурата е внесла в съда 13 обвинителни акта и 18 споразумения за извършени престъпления по чл. 234 от НК.

В две трети от случаите осъдените лица са за неправомерно държане на  тютюн, като общото тегло е близо 590 килограма. В останалите случаи лицата са осъдени за държане на близо 185 000 къса цигари без акцизен бандерол.  Общата стойност на тютюневите изделия без бандерол е за над 182 700 лева, като размерът на невнесения акциз в Републиканския бюджет възлиза на близо 106 000 лева. На извършителите са наложени  предвидените в закона наказания  – лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на стоката предмет на престъплението.

На основание чл.234, ал.ІІІ от Наказателния кодекс на Република България предметът на престъплението – общо 590 килограма тютюн без бандерол и близо 185 000 къса цигари без акцизен бандерол са  отнети в полза на държавата.

Прочетете също:

Общински съветници са внесли питания за  пътна маркировка в Плевен и готовността на Общината за зимния сезон

В четвъртък, 25 октомври, Общински съвет – Плевен се събира за редовното си заседание. Предложеният ...