Акценти
Начало / Икономика / Започна изграждането на мост над реката при село Искър

Започна изграждането на мост над реката при село Искър

Днес кметът на общината Лъчезар Яков и кметът на Искър Стефан Тодоров официално дадоха старт на строителните дейности по изграждането на мост над река Искър в землището на селото. На церемонията по полагане на първата копка присъстваха кметове на кметства от района, общинското ръководство и общински съветници, ръководители на фирми и институции, представители на фирмата изпълнител и строителният надзор, граждани.

Лъчезар Яков подчерта значението на моста за хората от района, чиито земеделски земи са в землището отвъд реката и години наред са принудени да изминават голямо разстояние, за да ги обработват. Той изрази увереност, че със изграждането на стабилно съоръжение ще бъдат избегнати проблемите, които на времето е създавал съществувалия на мястото понтонен мост.

Кметът на с. Искър Стефан Тодоров благодари за това, че общинското ръководство полага грижи дори и в най-малките населени места нещата да се случват. Той припомни другите инфраструктурни проекти, реализирани в Искър през последните години и пожела след няколко месеца хората да могат да се поздравят с нова придобивка.

От своя страна от фирмата изпълнител увериха, че обектът ще бъде изпълнен качествено  и в срок.

Мостът над река Искър ще бъде изграден за 239 400 лева, осигурени от бюджета на общината. Съоръжението е от типа САРМ и ще е с дължина 40 метра, с една лента за движение на превозни средства и товароносимост 20 тона. Чрез моста ще се осъществи пряка връзка между обработваемите земи, горите и пасищата от едната страна и селото от другата страна на реката и ще се избегне дългия 25 километра обходен маршрут, който хората са принудени да изминават. Освен това землището е с исторически дадености от римско време и след построяване на моста и подходите към него ще се създадат много добри и приятни условия за туризъм. Обектът трябва да бъде завършен за четири месеца.

Прочетете също:

Проф. Славчо Томов: Носете маски при всяко излизане от дома

Ректорът на Медицински университет – Плевен – проф. Славчо Томов, призова днес гражданите да носят ...