Акценти
Начало / Икономика / Започна изграждането на канализация на село Ясен

Започна изграждането на канализация на село Ясен

Днес беше направена първа копка на строителството  на обекта „Изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на с. Ясен, община Плевен (етап І)” в рамките на проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”. Домакини на събитието бяха Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Цецо Андрейски – заместник-кмет на Община Долна Митрополия, кметът на с. Ясен Йото Добрев. Присъстваха заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, ръководителят на проекта инж. Петър Петров и екипът експерти от двете общини, представители на институции, на фирмата изпълнител „Запрянови 03” – Асеновград,  жители на селото.

Поздрав отправиха деца от фолклорния състав при читалище „Просвета” с изпълнение на народни танци, по традиция беше отслужен и тържествен водосвет.

Днес започва реализацията на един важен обект от приоритетния за страната ни проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”, каза в приветствието си кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той пожела на фирмата изпълнител, на целия екип да следват своите отговорности, „за да можем след завършването да си стиснем ръцете за една наистина добре свършена работа”.  Влагаме европейски средства и не можем да си позволим да не постигнем нужното качество, категоричен беше той.

 В рамките на обекта ще бъдат изпълнени рехабилитация на главни водопроводни клонове с дължина 2786 м, изграждане на нова второстепенна водопроводна мрежа с дължина 1640 м и рехабилитация на второстепенна водопроводна мрежа с дължина 4489 м, включително и сградни водопроводни отклонения към мрежите; изграждане на битова канализация с главни канализационни клонове с дължина 4195 м и второстепенни канализационни клонове с дължина 9364 м, включително и сградни канализационни отклонения; изграждане на нова Канализационна помпена станция (КПС) и довеждаща инфраструктура към нея, както и напорен канализационен колектор с дължина 4636 м от КПС – Ясен до съществуващ колектор (с. Опанец) от гр.Плевен към ПСОВ – с. Божурица.

В резултат на извършените дейности ще се увеличи броят на домакинствата, свързани към централизирано снабдяване с питейна вода и ще се подобри качеството на доставяната питейна вода. Ще бъдат намалени водозагубите и ще се намали рискът от замърсяване на подземни води.

Първият и единствен в страната партньорски проект между две общини „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” се осъществява с финансовата подкрепа на  Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз по Кохезионния фонд. Проектът е на стойност 117 150 300, 52 лв., безвъзмездната финансова помощ от които възлиза на 87 911 636, 37 млн. лв.

Текст и снимки: Община Плевен

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...