Акценти
Начало / Икономика / Заместник-министърът на земеделието проф. Георги Желязков откри пчеларското изложение в Плевен

Заместник-министърът на земеделието проф. Георги Желязков откри пчеларското изложение в Плевен

От днес до неделя Плевен ще е столица на меда. В 10 часа заместник-министърът на земеделието и храните проф. Георги Желязков официално откри 15-тото Международно изложение-договаряне „Пчеларство 2017”. От името на министър Бозуков той честити на всички участници предстоящия празник на  пчеларите – Свети Харалампий, и им пожела много и успешни сделки по време на изложението.

От името на организаторите участниците бяха приветствани от Чавдар Велинов, съуправител на фирмата организатор „Партнерс Експо”. Той изтъкна, че изложението по традиция се организира съвместно с Областния пчеларски съюз, със съдействието на Министерството на земеделието и под патронажа на областния управител на Плевен. Чавдар Велинов и проф. Георги Желязков прерязаха лентата и обявиха изложението за открито. След което заедно с официалните гости разгледаха щандовете на изложителите. На откриването бяха още директорът на ГД „Земеделие и регионална политика” – Николай Маринов, председателят на ОбС – Плевен – Мартин Митев, зам.-кметът на Община Плевен – Тодор Еленков, директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Нора Стоева, председателят на Областния пчеларски съюз – доц. Юлиян Станчев.

Над 170 фирми, пчелари и организации от страната, Европа и Азия, ще  представят последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност – фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации, високопроходима техника, ремаркета и фургони. На изложението се конкурират три от най-големите европейски фирми с конвейрни линии за екстракция на меда.
През четирите дни на фестивала на меда посетителите и гостите ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина,  Хърватия,  САЩ,  Швеция,   Испания,  Румъния, Словения, Унгария.

В рамките на богатата съпътстваща програма ще се проведе Международна асамблея на Балканската федерация на пчеларските съюзи. Тя ще се проведе утре, 10 февруари от 9 часа в хотел „Ростов”.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...