Акценти
Начало / Крими / Задържан е бившият директор на РИОСВ – Плевен

Задържан е бившият директор на РИОСВ – Плевен

За 24 часа е задържан бившият директор на РИОСВ – Плевен, заедно със зам.-министъра на околната среда и водите и още четири лица във връзка с разследване на Специализирана прокуратура по наказателно производство, образувано в началото на месец януари тази година, за организирана престъпна група създадена с користна цел.

В тази връзка, вчера – 28 май 2020 г, са извършени действия по разследването, претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Перник, Смолян и села в обл. Кюстендил.

В хода на разследването към момента са приобщени множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че със съдействието на зам.-министъра на околната среда и водите са били издавани нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск върху служителите от дирекциите за съгласуване на нотификации на определени фирми, въпреки че същите не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които са отказали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат МОСВ.

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка и оползотворяване. За да изнесе опасния отпадък извън България, обаче, дружеството трябва да получи нотификация от Министерство на околната среда и водите. Според събраните доказателства по досъдебното производство зам.- министъра на околната среда и водите е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасните отпадъци на посочени и определени от него дружества, които имат разрешение да извършват последващата преработка на територията на Р България.

От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана, за преработка на акумулатори. От тази преработка се получават опасни отпадъци. Първоначално те били изнасяни за Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче била заплащана висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортни разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани дружества с фиктивна дейност, като по пози начин спестявали голяма част от разходите си, генерирали големи печалби и избягвали плащането на данъчни задължения в големи размери.

Разследването по случая продължава.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...