Начало / Здравеопазване / Забрана на маргарина искат от българско сдружение

Забрана на маргарина искат от българско сдружение

маргарин

Сдружение „Зелени инициативи“ настоява за забрана на употребата на хидрогенираните масла, които са в основата на маргарина, сладкарската сметана, палмовото масло и куп други масови хранителни изделия, съобщават от pik.bg, цитирайки отворено писмо от сдружението, адресирано до Министерството на здравеопазването и Българската агенция по безопасност на храните от сдружението.

Неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им, пишат те.

Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и влошават качеството на майчината кърма, други.

Трансмазнините са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия. Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто.

България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания, пишат още от сдружението и апелират към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи, имащи отношение към здравето на хората и качеството на храните, които българските граждани консумират, да инициират обществени дебати за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия.

Прочетете също:

Рекорд на новородени за денонощие в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

Във времето на трайно намаляваща обща бройка на ражданията в България – репродуктивна рецесия, в ...